Faktaboks

Nora Gulbrandsen

Nora G.

Født
29. november 1894, Kristiania (nå Oslo)
Død
14. februar 1978, Oslo
Virke
Keramiker og porselensdesigner
Familie

Foreldre: Trykkeribestyrer Aksel Julius Hanssen (1865–1935) og Anna Sofie Lund (1867–1939).

Gift 1) 23.9.1917 med grosserer Carl Ziegler Gulbrandsen (12.2.1892–1976), sønn av grosserer Carl Gulbrandsen og Ragna Ziegler, ekteskapet oppløst 1922; 2) 1943 med ingeniør og genealog Otto Arnold Delphin Amundsen (6.7.1896–9.3.1957), sønn av ingeniør Olaf G. Amundsen (1862–1929) og Wilhelmine («Mimi») Petersen (f. 1864).

Vase
Nora Gulbrandsen. Gulvvase. Porselen med håndmalt dekor. Modell: 2109. Dekor: 8173. Utført ved Porsgrunds Porselænsfabrik. 1934-1935.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0
Portrettbilde
Nora Gulbrandsen på Foreningen Brukskunsts utstilling 1940.
Portrettbilde
Av .
Porselen
Nora Gulbrandsens progressive design for Porsgrunds Porselænsfabrik i 1930-årene vakte internasjonal oppmerksomhet.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 3.0

Nora Gulbrandsen var en av Norges første profesjonelle industridesignere. Hun er først og fremst kjent for arbeidene i modernistisk design for Porsgrunds Porselænsfabrik fra 1930-årene.

Oppvekst

Nora Gulbrandsen vokste opp i en velstående familie i Kristiania. Hun tok eksamen artium i 1914, og i 1919 fikk hun en datter i et ekteskap som varte fra 1917 til 1922. Gulbrandsen var en selvstendig kvinne med sterkt pågangsmot.

Studier

I perioden fra 1923 til 1927 studerte Gulbrandsen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der hadde hun Johan Sirnes, Enevold Thømt og Jacob Prytz som lærere. Skolen var viktig for hennes utvikling da kunsthåndverket var i brytningstiden mellom stilperiodene nyklassisisme og funksjonalisme.

Porsgrunds Porselænsfabrik

Sommeren 1927 sluttet Hans Flygenring i stillingen som sjefsdesigner for Porsgrunds Porselænsfabrik (PP). Jacob Prytz og Thor Kielland i Foreningen Brukskunst hadde tidligere gjort PPs ledelse oppmerksom på Nora Gulbrandsen. De fikk henne til å lage et par utkast til te- og kaffeserviser som de viste PP-direktøren Andreas Keim. I desember 1927 var hun en kort tid på fabrikken, og i januar året etter fikk hun fast stilling med god lønn og gunstige ansettelsesvilkår.

Landsutstillingen i Bergen

Vase
Nora Gulbrandsens vase med Bergenhus festning for Porsgrunds Porselænsfabrik ble utstilt på Landsutstillingen 1928.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 3.0

Nora Gulbrandsens ilddåp var å fornye fabrikkens kunstneriske profil før Landsutstillingen i Bergen i 1928. I løpet av få måneder tegnet hun 20 nye modeller. Inkludert servisemodellenes ulike deler ble det totalt 30 stykker. Lysestakene, med modellnummer 2066 og 2067, var tilpasset Hans Flygenrings servise 1825. Utkastene som Jacob Prytz og Thor Kielland viste for direktør Keim var blitt til kaffe- og teserviset 1847 og kaffeserviset 1848. Gulbrandsen laget også en vase og et par bonbonnierer i orientalskinspirert stil.

Flere utstilte dekorer var antagelig utført med turistmarkedet som målgruppe. En vase hadde Bergenhus som motiv og de syv fjell dannet bakteppe. Stiliserte stavkirker og mennesker som drev med sport var andre motiver som speilet både tidsånd og livsstil. Dekoren var vekselvis malt i flater og som strekdekor.

Gulbrandsen høstet mange lovord for kolleksjonen. Den svenske kunsthistorikeren Gustaf Munthe skrev i Svenska Slöjdföreningens tidsskrift at «i fråga om keramikk står porslinet avgjort främst. Här är det Porsgrunds Porcelænfabrik som går i spetsen, och vill man nämna någon av dess konstnärer framför de andra, skulle det vara Nora Gulbrandsen. Porslinet är tunt, rent och hårt i godset, den målade dekoreringen behärskad, färgglad och smaksäker.»

Aftenpostens anmelder var enig med Munthe og skrev at Gulbrandsen hadde «den letthet og det raffinement porselensteknikken krever, og har ført fabrikken bort fra den store grove keramikk-dekor den dyrket en tid.»

Dekor i overglasur

Tekanne
Nora Gulbrandsens tekanne modell «1865» kom i produksjon i 1929.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Da Nora Gulbrandsen kom til Porsgrunds Porselænsfabrik hadde bedriften stor produksjon av underglasurdekorer som var influert av Den Kongelige Porcelainsfabrik. Hun ønsket derimot å innføre en ny palett som ikke tålte underglasurbrenning. Det førte til at motiver og dekorer ble malt utenpå glasuren. Uttrykket ble tydeligere enn før. Ulempen var at overglasuren tålte slitasje dårlig.

Geometrisk design

Gulbrandsens arbeider var under 1930-tallet konstruert over grunnformer som klot og sylinder. Dekoren nærmet seg billedkunstens plangeometriske språk. Maleriet var ofte i sjatteringer fra lyst til mørkt. Gulbrandsens motivverden var internasjonal og hun hentet inspirasjon fra tyske porselensdesignere, antagelig Ursula Fesca og Theodor Bogler med flere.

Terralen og Verdensutstillingen 1937

I 1934 lanserte Porsgrund Terralen, som var en type biskuitporselen med en voksaktig overflate. Navnet kommer fra navnekombinasjonen terrakotta og porselen. Enkelte Terralen-gjenstander ble utført med flatskåret relieffdekor. I 1937 kom den svarte skiferglasuren. Da den ble påført Terralen-godset fikk den en skimrende overflate. Skiferglasuren ble først vist på Verdensutstillingen i Paris i 1937. Der gikk både Musée de Sèvres og Kunstindustrimuseet i Oslo til innkjøp av hennes nye arbeider.

Produksjon under okkupasjonsårene

I 1940 utformet Nora Gulbrandsen en rekke motiver over kjente norske landemerker, som Akershus festning, fjordlandskap, det ikke ferdigstilte Oslo rådhus, med flere. Under andre verdenskrig ble det hindringer i produksjonen ved Porsgrunds Porselænsfabrik. Da fabrikken ikke fikk tak i råvarer, produserte man et grovere gods i keramikk, markedsført som ppk (Porsgrunds Porselænsfabrik Keramikk).

Gulbrandsen var fra det tidspunktet nødt til å lage robuste modeller, helt ulikt hennes forfinede porselensdesign. Skåler, vaser og fat ble formdreid og oftest glasert i kun én farge. Hun utførte også noen prydfigurer i ppk-keramikk.

Eget verksted

I 1945 sluttet Nora Gulbrandsen ved PP og etablerte eget keramikkverksted i Oslo. Hennes arbeider var påvirket av den nye tidens design. Utførelsen var organisk og dekoren friere. Samtidig ble det tydelig at hun ikke klarte å prestere på samme høye nivå som da hun arbeidet for PP. I 1951 hadde Gulbrandsen separatutstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo.

Andre arbeider

På Landsutstillingen i Bergen i 1928 utstilte Nora Gulbrandsen også prøver til tapeter, vevd i kunstsilke, lin og bomull i geometriske mønster. I 1929 deltok hun i konkurransen om kirketekstiler til Nidarosdomen og vant med blant annet en messehagel, tidsnok til Olavsjubileet i 1930. Gulbrandsen tegnet også noen tapeter til Vallø Tapetfabrikk.

Under andre verdenskrig formga Gulbrandsen noe sølv for J. Tostrup og i 1950-årene brosjer i sølv og emalje for David-Andersen. Mest kjent er brosjen med helleristningsmotiv.

Utstillinger

Separatutstillinger

  • Kunstindustrimuseet i Oslo, 1951

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • Verdensutstillingen i Paris, Frankrike, 1937
  • Landsutstillingen, Trondheim, 1930
  • Landsutstillingen, Bergen, 1928

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bøe, Alf (1994). Nora Gulbrandsen på Porsgrund, C. Huitfeldt Forlag
  • Engelstad, Helen (1944). Porselen og paramenter: brukskunstneren Nora Gulbrandsens arbeider, Cammermeyer Forlag

Faktaboks

Nora Gulbrandsen

Kommentarer (2)

skrev Christine Tømmernes Grünert

I følge en kilde jeg har lest, sluttet Nora Gulbrandsen i 1945 og ikke 1946. Kilden min er Alf Bøe 1967 Porsgrunds Porselænsfabrik 1885-1965.

svarte Mats Linder

Hei Christine.
Tusen takk for at du oppdaget feilen.
Den er nå rettet opp i.
Hilsen Mats.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg