Johan Sirnes

Faktaboks

Johan Sirnes
Født
12. januar 1883, Bakke i Sirdal
Død
8. oktober 1966, Oslo
Johan Sirnes. Vase. Sølv og emalje. Utført ved David-Andersen. Ca. 1915.
Johan Sirnes. Bonbonniere og skrin i emaljert sølv. Utført ved David-Andersen.
Gullsmedkunst

Artikkelstart

Johan Sirnes var en norsk maler og formgiver. Hans arbeider i porselen var naturalistiske, mens gullsmedarbeidene var av dekorativ karakter.

Utdannelse

Sirnes hadde en variert utdannelse. I perioden fra 1900 til 1905 gikk han i lære hos Holgersen og Anda i Stavanger. Etterpå flyttet han til Kristiania der han i årene 1905–1908 studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Fra 1910 til 1912 studerte han ved Staatliche Kunstgewerbeschule i München.

Virke

I perioden fra 1908 til 1912 modellerte Johan Sirnes en rekke dyrefigurer i porselen for Porsgrunds Porselænsfabrik. Blant hans mest kjente arbeider er en isbjørn og en måke.

Sirnes var fra 1914 til 1927 ansatt hos gullsmedfirmaet David-Andersen som modellør og tegner. I denne perioden tegnet han store deler av firmaets produksjon. Korpusarbeidene fra rundt 1920 ble ofte utstyrt med malt speilemalje.

Lærervirksomhet

Sirnes var dessuten en fremtredende lærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1912–1920, og overlærer i perioden fra 1920 til 1953.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Jan-Lauritz (1979). David-Andersen: Hundre år i norsk gullsmedkunst, David-Andersen.

Kommentarer (7)

skrev Fride Eeg-Henriksen

Foreslår bare lenking til den mer fyldige artikkelen i Kunstnerleksikonet https://nkl.snl.no/Johan_Sirnes

svarte Mats Linder

Gunn Hild er kjapp som lynet.

skrev Fride Eeg-Henriksen

Noe kan evt føyes til om Sirnes og barnebestikket Bjørn, Rev, Hare? Se mail til meg nedenfor: Anne Simonsen 13:25 (for 8 timer siden) til meg Hei Fride Eeg-Henriksen, Vi takker for din mail for en tid tilbake. Det har nok vært produsert flere modeller av type Bjørn-Rev-Hare, fra andre produsenter. David-Andersens modell er fra 1937 og produseres den dag i dag, nå hos Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk. Vi har funnet et tidlig utkast av mønsteret, skissert av Johan Sirnes – som var tegner og modellør hos D-A ca. 1914-1927. Noe få endringer er gjort til den endelig ble satt i produksjon på trettitallet. Bjørn-Rev-Hare er et populært barnebestikk og håper det også falt i god smak hos mottaker.

svarte Mats Linder

Hei igjen Fride. Unnskyld sen tilbakemelding. Denne meldingen gikk meg forbi. Per i dag er artikkelen om Sirnes ikke prioritert. Men den dagen jag oppdaterer den ønsker jeg komme med en del tidligere ukjent informasjon og flere illustrasjoner. Ha en fin dag. Hilsen Mats.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg