Den kongelige Porcelainsfabrik er en fabrikk for porselen og fajanse. Den ligger i København og ble grunnlagt i 1775. Det kjente musselmalte porselenet (med stråmønster) og Flora Danica er fra blomstringsperioden i den første tiden og fremstilles fremdeles.

Fabrikken ble verdensberømt med en helt ny teknikk i underglasur, skapt av Arnold Krog, som ble presentert i 1888 på en nordisk utstilling. Fra 1900-tallet har kunstnere som Gerhard Henning, Knud Kyhn, Jais Nielsen, Axel Salto, Nils Thorsson og Gertrud Vasegaard vært knyttet til fabrikken. Det produseres også steintøy og fliser. Fabrikkens merke har siden starten vært tre bølgelinjer som symboliserer Øresund, Storebælt og Lillebælt.

I 1779 ble fabrikken kjøpt av kongen og den var statseiendom fram til 1868. Etter dette har fabrikken vært privateid og i 1882 ble den overtatt av fajansefabrikken Aluminia, som var et aksjeselskap. I 1911 kom porselensfabrikkens navn i firmanavnet.

Fra 1985 tilhørte fabrikken Royal Copenhagen A/S; fra 1997 ble den en del av Royal Scandinavia.

  • Lautrup-Larsen, Leif. Stentøj: Den kongelige Porcelainsfabrik. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck. København, 2007.
  • Dorenfeldt, Lauritz G. Kongelig Dansk: Blåmalt porselen fra Den kongelige Porcelainsfabrik 1775- ca. 1820. C. Huitfeldt Forlag. Oslo, 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.