Nellie Melba

Faktaboks

Nellie Melba
Dame Nellie Melba egentlig Helen Porter Mitchell
Uttale
mˈelba
Født
19. mai 1861, Richmond, Australia
Død
23. februar 1931, Sydney, Australia
Nellie Melba (ca. 1907) var en av de mest berømte lyriske sopranene rundt forrige århundreskifte.

Artikkelstart

Nellie Melba var en australsk sanger (sopran). Hun ble feiret som en av sin tids største sangere rundt 1900, og var den første australier som gjorde internasjonal karriere innen klassisk musikk. Hennes operadebut som Gilda i Rigoletto (Giuseppe Verdi) i 1887 i Brussel var en stor suksess, hvoretter hun etablerte seg som operasanger ved Covent Garden i London. Hun opptrådte også på ledende operascener i Europa, som Parisoperaen, og hadde sin debut ved Metropolitan i New York i 1893.

Hun ble beundret for sin vakre lyriske sopran og perfekte teknikk, men hennes skuespillertalent var begrenset. Det samme kan sies om hennes repertoar, som besto av totalt 25 roller, for et meste italiensk og franske operaer, hvorav ti var dem hun for det meste fremførte. Hennes mest kjente rolle var som Mimí i La Bohème (Giacomo Puccini); stor suksess som blant annet Lucia di Lammermoor (Gaetano Donizetti), Violetta i La Traviata (Verdi), Desdemona i Otello (Verdi), Elsa i Lohengrin (Richard Wagner) og Marguerite i Faust (Charles Gounod). Hennes eneste fiasko var som Brünhilde i Siegfried (Wagner).

Melba ble adlet i England i 1918 og trakk seg tilbake i 1926. Etter at operakarrieren var over bosatte hun seg i Melbourne, Australia, der hun konserterte og var aktiv som sangpedagog på byens konservatorium.

I 1925 utga Melba sine memoarer, Melodies and Memories. Desserten Fersken Melba er oppkalt etter henne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg