Faktaboks

Marilynne Robinson
Født
26. november 1943, Sandpoint, Idaho, USA
Marilynne Robinson
Marilynne Robinson
Av /AP/NTB.
Omslagsbilde
Verbum.
Lisens: CC BY 2.0

Marilynne Robinson er en amerikansk forfatter av romaner og essayer, som er særlig kjent for å skrive om metafysiske og teologiske temaer. Robinson er blitt tildelt Pulitzer Prize for Fiction og National Humanities Medal. I 2016 var hun på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Bakgrunn

Robinson ble født i Sandpoint i Idaho. Hun studerte ved Pembroke College og tok en doktorgrad i engelsk litteratur ved University of Washington. Frem til hun pensjonerte seg i 2016, underviste hun ved den prestisjetunge Iowa Writers' Workshop. Hun er aktiv kongresjonalist.

Forfatterskap

Robinson skriver gjerne om tanker og ideer som på ulike vis er dyttet ut av den offentlige samtalen, og går dypt inn i teologiske, politiske, metafysiske, historiske og filosofiske spørsmål. Robinson er en kristen forfatter, og hennes syn på verden er preget av en radikal humanisme med tro på menneskets store potensiale.

Skjønnlitteratur

Debutromanen Housekeeping (1980, norsk oversettelse Over broen fra1982) beskriver hjemkomsten til Sylvie til barndomsbyen hvor hun skal ta vare på sine foreldreløse nieser. Her tar Robinson for seg tema som tap og hjemløshet i et språk som både er presist og poetisk. Romanen ble tildelt PEN/Hemingway Award.

Gilead-kvartetten

Omslagsbilde
Cappelen Damm.
Lisens: CC BY 2.0

Den neste romanen, Gilead, kom i 2004, hele 24 år etter debuten. Gilead ble etterfulgt av Home (2008), Lila (2014) og Jack (2020), og til sammen utgjør disse den såkalte Gilead-kvartetten. Romanene er frittstående, men alle følger Boughton- og Ames-familiene i den samme tidsperioden, i tillegg til at de forholder seg til hverandre i form av gjentagende motiv samt gjennom en grunnleggende teologisk, historisk, politisk og filosofisk tematikk. Alle tar opp tema som eksil og hjemreise, både på et konkret og eksistensielt nivå.

Gilead er en epistolær roman som er utformet som et langt brev skrevet i 1956 av pastor John Ames som nærmer seg døden og ønsker å etterlate seg en selvbiografisk fortelling til trøst og instruksjon for sin unge sønn. Romanen karakteriseres av Robinsons evne til å se det guddommelige i det hverdagslige, og preges av tematisering av ensomhet, tvil og forløsning. For Gilead ble Robinson tildelt Pulitzer Prize for Fiction i 2005.

I Home møter vi Jack Boughtons søster, Glory, som kommer hjem for å ta vare på sin døende far. Denne romanen kjennetegnes av den typen hemmelighold som gjerne preger familier, og Robinson har, som i de andre bøkene i kvartetten, et særlig fokus på spørsmålet om hva som utgjør et hjem, både på et personlig, politisk og metafysisk nivå. Romanen vant den britiske Orange Prize for Fiction in 2009.

Lila handler om John Ames' unge kone, Lila, som er svanger og bruker tid på å reflektere over egen barndom og liv. Her utforsker Robinson blant annet hvilke krefter som driver mennesker til å velge rett eller galt, og hvordan evnen til tilgivelse oppstår. Romanen ble tildelt National Book Critics Circle Award i 2014.

I Jack presenteres vi med en hovedperson som har falt inn i et liv som preges av løgn og rusmisbruk helt til han møter Della, som han ikke kan ha et åpent forhold til på grunn av de rasistiske lovene i St. Louis i Missouri på 1950-tallet. Robinson utforsker maktstrukturer og det rasistiske traumet som fortsetter å hjemsøke det amerikanske samfunnet, men er kanskje i aller størst grad opptatt av spørsmålet om i hvor stor grad mennesket har i seg potensiale for forbedring, og i hvor stor grad vi makter å ta imot nåde.

Totalt sett er Gilead-kvartetten et forsøk på å skrive frem en verden som er skadet og ødelagt på mange ulike vis, men som samtidig inneholder skjønnhet, nåde og kjærlighet, og å utforske hvordan menneskene både kjemper mot og med sin egen skjebne.

Essay

Robinson er en anerkjent essayist og har skrevet en lang rekke kulturkritiske tekster hvor hun tar til orde for å trekke inn ideer og tanker som ikke passer inn i vårt samtidige verdensbilde, og utforsker mange av de samme spørsmålene, begrepene og temaene som vi møter i de skjønnlitterære verkene.

When I Was a Child I Read Books kom ut i 2012. Her utforsker Robinson blant annet det som på engelsk kalles common grace, som på norsk muligens kan oversettes som «skapelsesnåde», og viser til menneskers evne til å ta imot livets gaver med følelser av undring og takknemlighet, uavhengig av gudstro.

I 2018 kom essaysamlingen What Are We Doing Here? Essays (norsk oversettelse Hva gjør vi her? En essaysamling om litteratur, språk og religion fra2023). Her skriver hun om historie, vitenskap og politikk like mye som litteratur, språk og religion og stiller kristiske spørsmål om det moderne samfunnet med særlig utgangspunkt i USA. Hun prøver også å gjenopprette ryktet til puritanere og puritanismen, med fokus på teologer som Jean Calvin og Jonathan Edwards, som hun mener er feilaktig fremstilt som livsfiendtlige og dogmatiske. Et av Robinsons hovedpoeng er videre at modernitetens anti-religiøse systemer, som psykoanalyse og darwinisme, hindrer vår forståelse av universet og reduserer vår erkjennelse av hva mennesket er, eller hva det kan bli. For Robinson er respekten for det menneskelige potensialet fundamentet for den kristne troen.

Hun har også skrevet artikler for Harper's, The Paris Review og The New York Review of Books. I 2015 trykket The New York Review of Books en samtale mellom President Barack Obama og Marilynne Robinson om amerikansk historie og troens rolle i samfunnet.

Utvalgte priser

  • Hemingway Foundation/PEN Award for Housekeeping (1982)
  • Pulitzer Prize for Fiction for Gilead (2005)
  • National Book Critics Circle Award for Fiction for Gilead (2004)
  • Orange Prize for Fiction for Home (2009)
  • National Humanities Medal (2012)
  • National Book Critics Circle Award for Lila (2014)

Utgivelser

Romaner

  • Housekeeping (1980)
  • Gilead (2004)
  • Home (2008)
  • Lila (2014)
  • Jack (2020)

Prosa

  • Mother Country: Britain, the Welfare State, and Nuclear Pollution (1989)
  • The Death of Adam: Essays on Modern Thought (1998)
  • Absence of Mind: The Dispelling Inwardness from the Modern Myth of the Self (2010)
  • When I was a Child I Read Books: Essays (2012)
  • The Givenness of Things: Essays (2015)
  • What Are We Doing Here? Essays (2018)

Utgivelser på norsk

  • Over broen (Cappelen, 1982)
  • Gilead (Cappelen Damm, 2022)
  • Hjem (Cappelen Damm, 2023)
  • Lila (Cappelen Damm, 2023)
  • Hva gjør vi her? En essaysamling om litteratur, språk og teologi (Verbum, 2023)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg