Modernitet, begrep som er mye brukt i sosiologi. Modernitetsbegrepet brukes som et uttrykk for en tilstand i verden. I sin videste forstand forstås modernitet som ensbetydende med kapitalismenindustrialisering, kommunikasjonssamfunnet eller andre trekk som ansees som karakteristiske når man vil kontrastere Vesten med andre typer samfunn.

I begrepet moderne henviser man til en tid eller et referansepunkt ulik fortiden, i modernisering tenker man på en prosess som legger tradisjoner bak seg og som gjerne er knyttet til økonomisk utvikling, og og i modernisme visse typer uttrykk i kultursektoren (f.eks. litteratur, billedkunst).

Med tiltagende globalisering og tilhørende kulturell mangfold er det viktig å understreke at man kan støte på modernitetsuttrykk i de fleste hjørner av verden. I boken We Have Never Been Modern (1991) viser Bruno Latour at ideen om det moderne samfunn hviler på umulige distinksjoner, for eksempel mellom den objektive naturvitenskap og andre kulturers subjektive forestillinger eller mellom det moderne og det tradisjonelle.

Empiriske undersøkelser viser raskt at slike distinksjoner er problematiske, at verden er full av sammenblandinger og sammenvevinger av fenomener fra disse ulike arenaene. Således er det også blitt mer vanlig å snakke om ulike moderniteter, for eksempel den indiske modernitet i kontrast til en norsk modernitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.