modernitet

Modernitet er et begrep som er mye brukt i sosiologi. Modernitetsbegrepet brukes som et uttrykk for en tilstand i verden. I sin videste forstand forstås modernitet som ensbetydende med kapitalismen, industrialisering, kommunikasjonssamfunnet eller andre trekk som ansees som karakteristiske når man vil kontrastere Vesten med andre typer samfunn.

Faktaboks

Uttale
modernitˈet

I begrepet moderne henviser man til en tid eller et referansepunkt ulik fortiden, i modernisering tenker man på en prosess som legger tradisjoner bak seg og som gjerne er knyttet til økonomisk utvikling, og og i modernisme visse typer uttrykk i kultursektoren (for eksempel litteratur, billedkunst).

Med tiltagende globalisering og tilhørende kulturelt mangfold er det viktig å understreke at man kan støte på modernitetsuttrykk i de fleste hjørner av verden. I boken We Have Never Been Modern (1991) viser Bruno Latour at ideen om det moderne samfunnet hviler på umulige distinksjoner, for eksempel mellom den objektive naturvitenskap og andre kulturers subjektive forestillinger eller mellom det moderne og det tradisjonelle.

Empiriske undersøkelser viser raskt at slike distinksjoner er problematiske, at verden er full av sammenblandinger og sammenvevinger av fenomener fra disse ulike arenaene. Således er det også blitt mer vanlig å snakke om ulike moderniteter, for eksempel den indiske modernitet i kontrast til en norsk modernitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg