Margaret Bourke-White

Faktaboks

Margaret Bourke-White
Uttale
bå:k wait
Født
14. juni 1906, Bronx, New York, USA
Død
27. august 1971, Stamford, Connecticut, USA
Reklamebilde av Margaret Bourke-White, tatt til fjernsynsprogrammet Person to Person i 1955.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Margaret Bourke-White var en amerikansk fotograf, krigsjournalist og dokumentarfotograf, medredaktør i magasinet Fortune i 1929 til 1933, i Life fra 1936. Hun var særlig kjent for sine krigsreportasjer og sosiale studier og ble den første utenlandske fotograf som fikk tillatelse til å fotografere sovjetisk industri.

Bakgrunn

Margaret Bourke-Whites far var polsk jøde og moren irsk katolikk. Hennes interesse for fotografering startet som en hobby, inspirert av farens interesse for kameraer. I 1927 tok hun en bachelorgrad i kunst ved Cornell University i Ithaca, i delstaten New York, og flyttet deretter til Cleveland i Ohio hvor hun etablerte et fotostudio for å konsentrere seg om arkitekturfotografering og industriell fotografering.

Karriere

Bourke-Whites aksepterte et tilbud om å bli medredaktør i Fortune i 1929, en stilling hun hadde fram til 1935 da hun ble ansatt som den første kvinnelige fotojournalisten i Life, hvor hun var engasjert til 1957. Noen av hennes mest kjente bilder er fra byggingen av Fort Peck Dam i Montana, tørkekatastrofen Dust Bowl og fra Tsjekkoslovakia, Tyskland og Østerrike under nazismen.

Bourke-White var den første vestlige yrkesfotograf som fikk adgang til å fotografere i Sovjetunionen. Somrene 1930 til 1932 reiste hun omkring for å dokumentere arbeidet med femårsplanen, samtidig som hun også fotograferte flere kjente personer; så som regissøren Sergej Eisenstein, politikeren Karl Radek og Sovjetunionens leder Josef Stalin. Bildene ble første gang publisert i Fortune i 1931. Bourke-White reiste tilbake til Sovjetunionen i 1941, og bildene fra denne turen ble utgitt i boken Shooting the Russian War.

Andre verdenskrig

Bourke-White var den første kjente kvinnelige krigskorrespondenten som fikk lov til å arbeide i og rapportere fra stridssoner under andre verdenskrig. Hun var i Sovjetunionen da Tyskland innledet sin invasjon, og den eneste utenlandske fotografen i Moskva. Hun søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden og dokumenterte krigshandlingene derfra. Etter hvert som krigen utviklet seg ble hun tilknyttet det amerikanske flyvåpenet hvor hun blant annet var med på bombetokter. Våren 1945 reiste hun gjennom Tyskland sammen med general George Patton og dokumenterte forholdene i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Bourke-White arbeidet som fotograf under Koreakrigen (1950–1953) og dokumenterte volden som oppsto under delingen av India og Pakistan i 1947. Hun intervjuet og fotograferte Mahatma Gandhi kort tid før han ble drept i 1948.

I 1953 fikk Margaret Bourke-White Parkinsons sykdom som hun døde av i 1971.

Bokutgivelser

Bourke-White utgav en rekke bøker, til de beste hører et par i samarbeid med Erskine Caldwell, som hun en tid var gift med:

  • You Have Seen Their Faces, 1937
  • North of the Danube, 1939
  • Say! Is This The USA? 1941

Bourke-Whits egne bøker:

  • Eyes on Russia, 1931
  • Shooting the Russian War, 1942
  • They Called it "Purple Heart Valley", 1944
  • Dear Fatherland, Rest Quietly, 1946
  • Halfway to Freedom; a report on the new India, 1949
  • Interview with India, 1950
  • Portrait of Myself, 1963

Memoarene Portrait of Myself kom i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg