George Patton

Faktaboks

George Patton

George Smith Patton

Uttale
pˈætn
Født
11. november 1885, San Gabriel, California, USA
Død
21. desember 1945, Heidelberg, Tyskland

George Patton

Av /NTB Scanpix ※.

George Patton var en amerikansk offiser som var sentral i frigjøringen av Europa under andre verdenskrig. Han var kjent som en aggressiv general og dyktig leder av panserstyrker.

Bakgrunn

Patton ble utdannet ved West Point, den amerikanske hærens krigsskole. Han ble deretter løytnant i kavaleriet, som ble hans våpengren livet ut. Patton deltok i general Pershings meksikanske ekspedisjon i 1916 og kom i kamp der. Han fulgte med generalen til Frankrike året etter, der han ble skadet i kamp.

Andre verdenskrig

I mellomkrigsårene fikk Patton øynene opp for stridsvogner og ble en sterk pådriver for deres bruk. Etter angrepet på Pearl Harbor ledet han et treningssenter i ørkenen i California, for å øve til invasjonen av Nord-Afrika. Han ble forfremmet og ledet ledet store enheter gjennom både Nord-Afrika og invasjonen av Sicilia.

I 1944 ble han sjef for 3. armé under invasjonen av Normandie; hvor han etter gjennombruddet ved Carentan rykket raskt gjennom Frankrike, og unnsatte Bastogne under Ardenner-kampene. I 1945 støtte han frem gjennom Tyskland og inn i Böhmen. Selv ønsket Patton å fortsette til Berlin, men dette falt etter Jalta-avtalen til Sovjetunionen og Røde armé.

Etter krigen

Patton døde i desember 1945 etter en bilulykke ved Mannheim i Tyskland. Posthumt utkom War as I Knew It (1947). En amerikansk spillefilm om hans innsats under andre verdenskrig, Patton (Patton – menneske og soldat, 1970), med George C. Scott i hovedrollen, ble en kinosuksess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg