George Patton var en amerikansk offiser som var sentral i frigjøringen av Europa under andre verdenskrig. Han var kjent som en aggressiv general og dyktig leder av panserstyrker.

Patton ble utdannet ved West Point, den amerikanske hærens krigsskole. Han ble deretter løytnant i kavaleriet, som ble hans våpengren livet ut. Patton deltok i general Pershings meksikanske ekspedisjon i 1916 og kom i kamp der. Han fulgte med generalen til Frankrike året etter, der han ble skadet i kamp. 

I mellomkrigsårene fikk Patton øynene opp for stridsvogner og ble en sterk pådriver for deres bruk. Etter angrepet på Pearl Harbor ledet han et treningssenter i ørkenen i California, for å øve til invasjonen av Nord-Afrika. Han ble forfremmet og ledet ledet store enheter gjennom både Nord-Afrika og invasjonen av Sicilia.

I 1944 ble han sjef for 3. armé under invasjonen av Normandie; hvor han etter gjennombruddet ved Carentan rykket raskt gjennom Frankrike, og unnsatte Bastogne under Ardenner-kampene. I 1945 støtte han frem gjennom Tyskland og inn i Böhmen. Selv ønsket Patton å fortsette til Berlin, men dette falt etter Jalta-avtalen til Sovjetunionen og Røde armé.

Patton døde i desember 1945 etter en bilulykke ved Mannheim i Tyskland. Posthumt utkom War as I Knew It (1947). En amerikansk spillefilm om hans innsats under andre verdenskrig, Patton (Patton – menneske og soldat, 1970), med George C. Scott i hovedrollen, ble en kinosuksess. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.