Mannsbunad fra Meldal og Rennebu
/Norsk bunadleksikon.
Bunader fra Meldal og Rennebu
/Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Meldal og Rennebu bygger på drakttradisjonene tidlig på 1800-tallet, og bærer preg av empiremoten. Alle plaggene til bunaden er kopiert etter tilsvarende gamle plagg, og gjennom variasjoner i materialer og plagg gir bunaden et godt inntrykk av hvordan karene i dette området kledde seg i første del av 1800-tallet.

Faktaboks

Det er bunadnemnda i Meldal og Rennebu som står bak rekonstruksjonen, og arbeidet har blitt utført i samarbeid med Bunad- og folkedraktrådet. Det jobbes gjerne kontinuerlig med slike rekonstruksjoner, slik at nye variasjonsmuligheter kommer til etter materialtilgang og økt kunnskap om drakthistoria. Bygdene langs Orkladalføret har for en stor del felles draktskikk, og denne bunaden fra Meldal og Rennebu, og bunaden fra Orkdal, har derfor mange fellestrekk.

Draktdeler

Trøye

Bunaden har trøye i blå vadmel, med høy ståkrage og store slag. Foran er trøya høy i livet, rett avskåret, og går i bueform ned i to korte skjøter fra ryggen og ned over baken. På kragen er det pyntet med et fløyelsstoff i kontrastfarge. Slag, ermoppbrett og klaffene i ryggen har kanter av grønt ullstoff. Foran er trøya dekorert med røde stikninger med attersting. Trøya er dobbeltspent med sju par tinnknapper, i tillegg til pynteknapper på kragen, ermene og i ryggen. Bunadtrøya kan ikke kneppes, sjøl om den gamle trøya kunne det. Originalen er i privat eie.

Vest

Det er kopiert flere vester til bunaden. Alle har samme snitt, men er ulike i materialer og utforming. Vestene er dobbeltspent og har ståkrage og slag. Den ene er i mørkeblå vadmel med mangefarget broderi og har ni par tinnknapper. Den andre lages i et damaskstoff med innvevd blomstermønster, som er det nærmeste en kommer gamle kalemankstoffer. Denne vesten har sju par tinnknapper.

Ryggen og fôret i vestene er i lin.

Bukse

Buksa lages i mørkeblå eller svart vadmel, eller skinn. Alle har samme snitt, med klaff som kneppes til ei høy linning foran, med messingknapper. Ved knesplitten er det også messingknapper og ei messingspenne. Skinnbuksa har fastsydde skinnseler som holder den oppe. Originalen til buksa er fra Jerpstadvollen i Meldal, nå ved Meldal bygdemuseum.

Seler og belte

Skinnbuksa har seler som er sydd fast i linninga i ryggen, og kneppes til buksa foran. Vadmelsbuksa har seler av skinn eller stoff.

Det er kopiert et lærbelte med messingbeslag.

Skjorte

Det er lagd flere utgaver av skjorte til bunaden. Det er kopiert ei linskjorte med ståkrage og broderi på skulderstykke, håndlinninger og halskrage. Originalen er fra Rennebu. I tillegg er det kopiert to skjorter i halvlin. Disse er også brodert, og til bunaden lages de både i halvlin som originalen og i lin.

Strømper og band

Det brukes hvite strikkestrømper i ullgarn. De er i rettstrikk og vrangstrikk. Strømpene holdes oppe av flerfargede strømpeband.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes både lue og hatt til bunaden. Lua er ei rød, dobbeltstrikket lue med innside i hvit løkkestrikk og rød rettstrikk utvendig. Lua brettes opp slik at en kant av det hvite synes. Ellers brukes det høy svart filthatt.

Det knytes et silketørkle i halsen, utenpå skjortekragen.

Metall

Det er kopiert to ulike halsknapper, en fra Meldal og en fra Rennebu. De er i sølv, og festes i knapphull i skjortekragen. I tillegg brukes mansjettknapper i sølv. Knappene i vest og trøye er i fortinnet messing. I buksa er det messingknapper og messingspenner. Beltet er beslått med messing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg