Mansjettknapp
Mansjettknapp brukes for å holde linningen i ermet sammen.
Mansjettknapp
Av /Shutterstock.

Mansjettknapper er knapper som brukes til å holde sammen linning som avslutter ermet, også kalt en mansjett. De kommer i ulike materialer, dog er metall vanligst.

Utseende

En tradisjonell mansjettknapp lages som identiske par. Utformingen kan likevel komme i ulike former. Vanligvis er knappene runde eller rektangulære. Fremsiden er ofte større enn baksiden. Franske mansjettknapper er tradisjonelt laget med en stang på baksiden. Denne typen er enkel å trå gjennom knapphullet. Frem til 1970-årene ble mansjettknapper gjerne laget i sølv. I Norge var disse vanlig i kombinasjon med emalje.

Mansjettknappen er forbundet med et midtstykke, vanligvis en kjede, elastisk tråd eller solid metall. Andre varianter kommer med skruelås eller trykk-knapp.

Historikk

Mansjettknapper strekker seg tilbake til 1200-tallet. Det ble opprinnelig utformet som snører eller andre materialer som holdt avslutningen på ermet på plass. Mansjettknappenes stil og utforming har utviklet seg samtidig med de ulike stilretningene gjennom århundrene.

Under barokken på 1600-tallet ble den 'moderne' mansjettknappen laget, utformet som to knapper med kjede mellom. Storbritannias Karl 2. var den som populariserte bruken. Under rokokkoen ble mansjettknapper vanligere i bruk hos aristokratiet.

Mansjettknapper blir vanlige

Mansjettknapper
Emaljerte mansjettknapper og filigransknapper fra Telemark.
Mansjettknapper
Av .

Masseproduksjonen av mansjettknapper begynte på slutten av 1800-tallet. Initiativet kom fra George Krementz som fikk ideen etter å sett hvordan moderne ammunisjon ble produsert. De nye mansjettknappene i stanset metall var mye rimeligere enn de som ble laget for hånd. I ettertid har mansjettknapper fulgt motets utvikling tett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Roetzel, Bernhard (1999). En gentleman : håndbok i klassisk herremote, Könemann
  • Flusser, Alan (2003). Dressing the Man : Mastering the Art of Permanent Fashion, It Books

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg