trøye

Trøye er et plagg som dekker torsoen og har ermer, korte eller lange.

Historikk

Trøyen er dokumentert i bruk fra 1600-tallet. Dette er belagt i skifter og billedmateriale fra midten av 1600-tallet. Et skifte var en liste over avdødes eiendeler til hjelp for arvingene.

Materialet i trøyen var hovedsaklig vevet. En spesiell type var strikket og var delvis et underplagg. Trøyen hadde lange ermer. Den var åpen foran og ble lukket med knapper eller hekter. Fargene var oftest sort, men rød, grønn og blå trøye var også vanlig. Den strikkede varianten kunne være brodert i gull eller sølv. Plagget bruktes av begge kjønn med noe forskjellig utforming.

På 18-1900-tallet ble trøyen funksjonelt overtatt av jakken og blusen. Ordet trøye ble da begrenset til å bli brukt om etterkommeren av den strikkede varianten. Den ble nå del av det nye undertøyet. Materialet var bomullstrikot. Dette var et helt plagg, altså uten åpning foran, med korte ermer eller skulderstropper.

Ordet trøye forekommer i visse situasjoner i dag, som en språklig etterlevning, og det blir brukt om alle slags plagg som dekker overkroppen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg