Uniformsbukse
Vadmel har vært mye brukt til ytterklær, for eksempel uniformer. Bildet viser en uniformsbukse fra det norske forsvaret under andre verdenskrig.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Uniformsbukse
En norsk sanitetsuniform fra andre verdenskrig i grønn vadmel.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Vadmel er et grovt klede vevd av ull. Det er en tykk og fast tekstil som er sterkt valket.

Faktaboks

Etymologi
norrønt vaðmál
Også kjent som

vadmål

To former for vadmel brukes til den samiske drakten: hjemmetovet vadmel, gákkis, og fabrikkprodusert vadmel, bádja.

Historie

Vadmel ble i middelalderen brukt som verdimål. I de eldste kildene er 6 alen lik 1 eyrir (øre) i Norge og på Island. Tøy som verdimål forutsetter en viss standardisering og kontroll. Ettersom islandsk vadmel beholdt sin betydning både hjemme, som verdimål, og ute, som handelsvare, langt ut over middelalderen, måtte reglene stadig innskjerpes. I de andre nordiske land fortsatte veving av vadmel som et tradisjonelt husflidstøy, og myndighetene grep ikke inn i fremstillingen. Det er derfor bare islandske kilder som gir konkrete og detaljerte opplysninger om binding og andre tekniske data. Vadmel er velkjent fra jordfunn helt fra tidlig jernalder.

Veving av vadmel var husflid og kvinnearbeid i alle de nordiske land. Det er lite trolig at det i middelalderen var overskudd av norsk vadmel til eksport. I kilder fra 1500-tallet er det tvert imot nevnt import av islandsk, færøysk og shetlandsk vadmel som materiale til votter, strømper og kofter. Vadmel var vanlig brukt til klær av alle slag og til sengeklær, til å bekle veggene med ved spesielle anledninger, til sekker, seil, tettemateriale i båter, telt og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg