vadmel

Vadmel har vært mye brukt til ytterklær, for eksempel uniformer. Bildet viser en uniformsbukse fra det norske forsvaret under andre verdenskrig.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
En norsk sanitetsuniform fra andre verdenskrig i grønn vadmel.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Vadmel er et grovt klede vevd av ull. Det er en tykk og fast tekstil som er sterkt valket.

Faktaboks

Etymologi
norrønt vaðmál
Også kjent som

vadmål

Historie

Vadmel ble i middelalderen brukt som verdimål. I de eldste kildene er 6 alen lik 1 eyrir (øre) i Norge og på Island. Tøy som verdimål forutsetter en viss standardisering og kontroll. Ettersom islandsk vadmel beholdt sin betydning både hjemme, som verdimål, og ute, som handelsvare, langt ut over middelalderen, måtte reglene stadig innskjerpes. I de andre nordiske land fortsatte veving av vadmel som et tradisjonelt husflidstøy, og myndighetene grep ikke inn i fremstillingen. Det er derfor bare islandske kilder som gir konkrete og detaljerte opplysninger om binding og andre tekniske data. Vadmel er velkjent fra jordfunn helt fra tidlig jernalder.

Veving av vadmel var husflid og kvinnearbeid i alle de nordiske land. Det er lite trolig at det i middelalderen var overskudd av norsk vadmel til eksport. I kilder fra 1500-tallet er det tvert imot nevnt import av islandsk, færøysk og shetlandsk vadmel som materiale til votter, strømper og kofter. Vadmel var vanlig brukt til klær av alle slag og til sengeklær, til å bekle veggene med ved spesielle anledninger, til sekker, seil, tettemateriale i båter, telt og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg