Hosebånd i rødt og grønt ullgarn
Av .
Hosebånd i silke, brukt av menn
Av .
Strikkede hoser /  strømper fra Hedmark

Hosebånd er bånd som knyttes sammen for å holde hosene, altså strømpene, oppe og har vært en del av den daglige klesskikken siden tidlig middelalder.

Faktaboks

Også kjent som

strømpebånd

I middelalderen bestod mannens klesdrakt av en kjortel, en løstsittende bukse og sydde hoser. Disse hosene som dekket fot og legg og rakk over kneet, var av lær eller ullstoff. Kvinner brukte en lengre kjortel, men også de brukte hoser av samme modell og kvalitet som mennenes. På 1600-tallet overtok de strikkede og mer elastiske strømpene for de sydde, men skikken med hosebånd ble bevart. Hosebåndene knyttes under kneet.

I dag brukes hosebånd primært som en del av påkledning til bunad, for å holde strikkede strømper oppe. Dagens hosebånd er vanligvis vevd, fingret eller flettet. Det finnes også broderte hosebånd som lukkes med knapp og knapphull.

Den engelske kong Edvard 3 opprettet hosebåndsordenen i 1348, og denne er i dag Europas eldste nasjonale orden.

En mer moderne variant av hosebåndet, strømpebåndet, ble brukt for å holde strømper oppe ved hjelp av en stropp som ble hektet fast på toppen av strømpene. Denne modellen brukes sjelden i dag ettersom sokker og strømper ofte fremstilles med innslag av syntetiske fibre som gjør plaggene elastiske og hindrer at de siger.

I USA og deler av Europa finner vi en bryllupsskikk hvor bruden skal kaste sitt ene strømpebånd til de mannlige gjestene, og den ungkaren som fanger det, skal ifølge tradisjonen være nestemann til å bli gift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg