fløyel

Fløyel. Fremstilling av ulike typer fløyelsstoffer.

Av /Store norske leksikon ※.
Av .
Liv fra Vest-Telemark, svart fløyel med broderier i ullgarn og metallbånd

Artikkelstart

Fløyel er et vevd stoff av silke, bomull eller kunstfiber hvor overflaten er dekket av en tett lo. Fløyel fremstilles ved at ekstratråder, poltråder, veves inn i en grunnvevnad, slik at de danner løkker som deretter kuttes opp, børstes og klippes til jevn høyde. Poltrådene kan bindes med en enkelt tråd i V-form eller med minst tre tråder i W-form. Den siste metoden er mest slitesterk. Fløyel kan også fremstilles av en dobbeltvev hvor poltråden forbinder to vevnader. Ved å skjære over poltråden mens stoffet befinner seg i vevstolen fås to separate fløyelsstoffer. Bomullsfløyel, manchesterfløyel eller velvetin veves av bomull som en slags sateng med bindingspunkter for de frittliggende trådene.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk

Teknikken oppstod i Kashmir, men spredte seg til Europa via Venezia i tidlig middelalder. Stoffet som opprinnelig ble fremstilt av silke, var svært kostbart og ble primært brukt av kongelige og adelige.

Fløyel og velur/velour er det samme, men der førstnevnte ofte brukes om bekledningsstoff, benyttes ofte benevnelsen velur i mer slitesterke interiørtekstiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg