Draktområde i Sør-Noreg
Draktområde i Sør-Noreg

Draktskikk eller folkedraktskikk er et begrep som brukes om hvordan folk kledde seg i et avgrenset område. Draktområdene kunne variere i størrelser, og man kan også finne såkalte draktøyer hvor klesskikken avviker fra områdene rundt.

Begrepet er særlig brukt i forbindelse med forskning på bunader og folkedrakter. Draktskikk omfatter både variasjonen mellom geografiske steder og lokale tradisjoner knyttet til høytids- og hverdagsklær. I Norge har vi områder, gjerne i og rundt de største byene, med liten lokal draktskikk, og vi har områder hvor den lokale draktskikken har holdt seg levende fram til midten av 1900-tallet. Eksempler på det siste er Hallingdal og Øst-Telemark hvor eldre kvinner gikk kledd i folkedrakt til utpå syttitallet.

Variasjonene i lokal draktskikk henger ikke nødvendigvis sammen med verken fylkes- eller kommunegrenser, derimot kan gamle ferdselsveier og kirkesogn kan gi en forklaring på hvordan folk forflyttet seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg