Grønn ullvest med broderi, Gudbrandsdalen
Av .
Strikket damevest
Av .

Vest er et plagg som blir brukt over skjorte, bluse eller genser av både menn og kvinner.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘kledning, klesdrakt’

Historie

I europeisk motedrakt for menn var vester i bruk fra 1500-tallet. Frem til rundt 1660 var vesten et kort underplagg med ermer, båret under trøyen. I 1660-årene hadde den fremdeles ermer, men var knelang og sydd av fine tøyer, ofte med broderier. Ermene forsvant midt på 1700-tallet, og rundt 1775 var vesten blitt hoftelang. På begynnelsen av 1800-tallet rakk vesten bare til livlinjen. Krager dukket opp på slutten av 1700-tallet og vokste etter hvert i størrelse. Den korte vesttypen, med eller uten krage, har vært brukt til mannsdrakten frem til i dag.

For kvinner ble ermeløse vester brukt til ridedrakter i andre halvdel av 1700-tallet. Vesten ble også sporadisk brukt fra 1850-årene, og hørte med til 1880- og 1890-årenes skreddersydde drakter. Siden 1900-tallet har vest vært på mote flere ganger både blant kvinner og menn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg