Mannsbunad fra Orkdal
/Norsk bunadleksikon.
«Ørkedaling med sin Pige»

De gamle draktbildene viser at det var svært mange stripete stakker i bruk i Trøndelag rundt 1800. En har arbeidet for å kopiere gamle stripestoff til bunaden fra Orkdal.

«Ørkedaling med sin Pige»
Av .
Kvinnebunad fra Orkdal

Her ser vi bunaden med jentelue og pannetørkle.

Kvinnebunad fra Orkdal
Av /Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Orkdal bygger på draktmateriale fra første del av 1800-tallet. Kildene forteller at Orkdal var et område der europeisk mote påvirket klærne betydelig, og derfor er denne bunaden preget av stilperioden empire. Bunaden er nøyaktig rekonstruert etter bevarte plagg, skriftlige kilder og bildemateriale, og arbeidet er utført i samarbeid med Bunad- og folkedraktrådet.

Faktaboks

Det er Orkdal bunadnemnd, med Torgunn Sundli og Bjørg Husby i spissen, som har utarbeidet bunaden. Den ble presentert og satt i produksjon i 1997. Bunaden bygger i hovedsak på registreringer som ble gjort tidlig på 1990-tallet, men som med alle rekonstruksjonsprosjekt er også denne bunaden å regne som en prosess der produktet egentlig aldri blir ferdig. Det jobbes alltid med nye varianter etter hvert som kildemateriale og historiekunnskapen øker.

Bygdene langs Orkladalføret har for en stor del felles draktskikk, og denne bunaden fra Orkdal, og bunaden fra Meldal og Rennebu har derfor mange fellestrekk. Kildematerialet viser at de ulike bunadene er varianter av samme bunad.

Draktdeler

Trøye

Originalen til trøya er fra Orkdal, og befinner seg i dag ved Historisk Museum i Bergen. Trøya har høy ståkrage og store slag. Den er dobbeltspent med seks par messingknapper. Livlinja på trøya sitter høyt, trøya er rett avskåret foran, og svinger ned mot to skjøter bak. De buede ryggsømmene går helt sammen mot midten nederst, et trekk som kom med moten på slutten av 1700-tallet. Det er messingknapper der sømmene møtes og nederst på de korte skjøtene. Trøya lages i blå vadmel, og er dekorert med grønne pyntekanter.

Vest

Bunadvesten er kopiert etter en vest fra Orkdal som nå er på Trøndelag Folkemuseum. Vesten er i gulhvit silke, med mangefarget blomstermønster innvevd i stoffet. Den har høy ståkrage, slag og er dobbeltspent med messingknapper som er kopiert etter knapper fra Oppøyen på Svorkmo.

Bukse

Bunadbuksa er kopiert etter ei gammel bukse som er ved Meldal Bygdemuseum. Den samme buksa er brukt til mannsbunaden fra Meldal og Rennebu. Bunadbuksa lages både i svart vadmel og lyst skinn. Buksa er ei knebukse med klaff som kneppes til ei høy linning, med messingknapper. Ved knesplitten er det også messingknapper og ei messingspenne.

Belte

Det er kopiert et lærbelte med beslag og spenne i nysølv til bunaden. Originalen er fra Skjølberg på Svorkmo.

Skjorte

Det er utarbeidet to ulike skjorter til bunaden, som begge har utgangspunkt i to halvlinskjorter. Den ene er fra Munklia og er rikt brodert på skulderstykker, ermlinninger og krage. Den andre er fra Eikli, og har enklere broderi. Bunadskjortene lages i ubleiket halvlin.

Strømper og band

Det brukes hvite eller blå strikkestrømper i rettstrikk og vrangstrikk til bunaden. De holdes oppe av mangefargede strømpeband.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes både hatt og lue til bunaden. Hatten er en høy filthatt, mens lua er ei rød, dobbeltstrikket lue med innside i hvit løkkestrikk og rød rettstrikk utvendig. Lua brettes opp slik at en kant av det hvite syns.

Det brukes silketørkle med ulike farger og mønstre. Det knytes i halsen, utenpå skjorta.

Kvinnebunad og mannsbunad fra Orkdal
/Norsk bunadleksikon.

Metall

Skjorta holdes sammen i halsen med en halsknapp i sølv. Flere slike er kopiert fra Trøndelag. Knappene og spenna på bunaden er i messing, mens beslagene på beltet er i nysølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg