Mars Global Surveyor

Mars Global Surveyor var en amerikansk romsonde sendt til Mars for studier av topografi, overflatesammensetning, geologi, atmosfære, klima, gravitasjon og magnetfelt.

Faktaboks

Uttale
ma:z glˈoubəl səvˈeiə

Mars Global Surveyor ble skutt opp med en Delta 2 bærerakett 7. november 1996. Ved fremkomsten 12. september 1997 ble sonden, først gjennom bruk av små rakettmotorer, deretter ved aerodynamisk bremsing, plassert i en ca. 380 km høy solsynkron bane rundt planetens poler.

Mars Global Surveyor var utstyrt med seks hovedinstrumenter, de fleste var reserver for instrumentene i den kostbare Mars Observer som sviktet i 1993. Mars Global Surveyor ble derfor betraktet som en slags lavkosterstatning for Mars Observer.

Kartlegging av Mars startet 1. april 1999. Det mest oppsiktsvekkende funnet var spor av at rennende vann kan ha eksistert på overflaten på Mars. Romsonden oppdaget også at Mars har svært gjentagende værmønstre, blant annet at sandstormer som dukker opp på nesten samme sted på nesten samme tid hvert år. Romsonden fant også at Mars ikke har et globalt magnetfelt, men små, lokaliserte magnetfelter.

Mars Global Surveyor endte sitt oppdrag 14. november 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg