General Dynamics Corporation

General Dynamics F-111F, utstilt ved National Museum of the US Air Force.
U.S. Air Force photo.

Artikkelstart

General Dynamics Corporation er et amerikansk forsvarsindustrikonsern grunnlagt i 1899 som Electric Boat Company. Konsernet produserer krigsskip og atomubåter, militære kjøretøy, våpen, ammunisjon, samt avanserte informasjons- og kontrollsystemer for militær og sivil bruk. Gjennom datterselskapet Gulfstream har konsernet produksjon av sivile jetfly til privatmarkedet.

Faktaboks

Uttale
dʒˈenərəl dainˈæmiks

Tidligere produserte General Dynamics også militærfly og missiler, de mest kjente flyene var jagerbomberen F-111 og lettvektsjageren F-16 Fighting Falcon.

Historie

Electric Boat Company ble grunnlagt i 1899 og leverte i 1900 den første undervannsbåten til US Navy. Selskapet overtok i 1947 flyprodusenten Canadair, og i 1952 ble de to selskapene slått sammen under navnet General Dynamics, som senere overtok flyprodusenten Consolidated Vultee Aircraft, som fikk navnet Convair etter overtagelsen, med produksjon av sivile og militære fly. General Dynamics sjøsatte i 1954 verdens første atomdrevne skip, undervannsbåten USS Nautilus. Konsernet ble i 1959 sammensluttet med Material Service Corporation, et bygningsmateriellselskap grunnlagt i 1919 av Henry Crown og hans brødre. Crown fikk i 1970 aksjekontroll over hele General Dynamics.

I 1976 solgte General Dynamics ut Canadair og overtok forsvarsaktivitetene, blant annet stridsvogner, til Chrysler. Fra 1986 til 1992 eide konsernet Cessna med produksjon av småfly. Andre deler som ble solgt i 1990-årene var produksjon av missiler, og elektronikk og romfartsvirksomhet. Militærflydivisjonen i Fort Worth i Texas ble i 1992 solgt til Lockheed, som i 1995 slo seg sammen med Martin Marietta til Lockheed Martin. I 1999 ble Gulfstream overtatt, og i 2003 forsvarsvirksomheten til General Motors.

Virksomhet

General Dynamics har hovedkontor i Falls Church i Virginia. Konsernet hadde i 2019 en omsetning på 39,35 milliarder amerikanske dollar. Virksomheten til General Dynamics er organisert i fem områder:

  • Aerospace – omfatter selskapet Gulfstream, som produserer forretningsfly, og flyindustriselskapet Jet Aviation
  • Combat Systems – omfatter selskapene European Land Systems, Land Systems og Ordnance and Tactical Systems, som produserer militære kjøretøy, våpen og ammunisjon
  • Marine Systems – omfatter verftene Bath Iron Works, som produserer krigsskip, Electric Boat, som produserer atomubåter, og NASSCO, som produserer logistikkfartøy og kommersielle fraktskip
  • Information Technology – informasjonsteknologi og nettverkssystemer
  • Mission Systems – kommunikasjonssystemer og cyberprodukter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg