Atlas (rakett)

Oppskytningen av en Atlas V-rakett.
Av .

Artikkelstart

Atlas er en serie bæreraketter for satellitter, romsonder og bemannede romfartøyer.

Faktaboks

Uttale
ˈatlas

Atlas-raketten ble opprinnelig utviklet som USAs første langdistansemissil. Den ble utplassert som langdistansemissil i 1959 og tatt ut av tjeneste 1965.

Den første oppskytningen som bærerakett fant sted 18. desember 1958 da den skjøt opp satellitten SCORE. Den første av fire bemannede Mercury-romfartøyer ble skutt opp med en Atlas-rakett 20. februar 1961.

Typer

Atlas-rakettene kan, i kombinasjon med et øvre trinn av Centaur-typen, betjene tyngre nyttelaster, og har under betegnelsene Atlas 1, 2, 2A, 2AS og 3 vært benyttet ved kommersielle oppskytninger.

Atlas V, utviklet av Lockheed Martin for militært og sivilt bruk, foreligger i flere utgaver med opptil fem påspente faststoffmotorer og et første trinn som benytter en russisk rakettmotor. Den kraftigste utgaven kan plassere 8,7 tonn i en geostasjonær overføringsbane. Første Atlas V-oppskytning fant sted i august 2002. Siden den gang har Atlas V-raketten blant annet blitt benyttet til å skyte opp romobservatoriet SDO, romsonden New Horizons og Mars-roveren Curiosity.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg