Kystdrakt for kvinner og menn
/Norsk bunadleksikon.

Kystdrakten ble lagd av Marry Hunnestad Schjetne, som kommer fra Vikna i Trøndelag. Den første bunaden lagde hun på slutten av 1970-tallet. I 1989 ble produksjonen tatt over av Eva Ramberg Mo fra Kolvereid i Trøndelag, som har skapt kystdrakt for mann og barn i tillegg til å videreføre produksjonen av kvinnebunaden. Sjøl om begge de to opphavskvinnene har utgangspunkt i Trøndelag, regnes kystdrakta som festplagg for alle med tilknytning til den lange kysten i Norge.

Faktaboks

Bunaden bygger ikke på gamle drakttradisjoner, og er en fri komposisjon. Den knyttes derimot til kyststrøka gjennom broderierog fargesetting. Gråfargen symboliserer svaberg, og blåfargen havet.

Draktdeler, kvinne

Stakk

Stakken lages i grått ullstoff til voksne og blått til barn. Fasongen er en selestakk, med smekke foran, som selene kneppes til. Sjølve stakken er foldelagt, og i livet er det et belte i blått ullstoff, med spenne foran. Stakk og smekke er brodert med naturalistiske motiv av blomster som fins langs kysten. I livet henger ei lomme i samme stoff som stakken.

Blomstene som er brodert på stakken, er strandasters, strandnellik, fjæresauløk, strandkryp, strandbalderbrå, strandreddik, østersurt, legeveronika, rosenrot, evjesoleie, fjæresaltgress og haremat. På smekka er det røsslyngmotiv.

Skjorte

Til bunaden hører ei hvit bomullsskjorte, og den har broderi i moulinégarn med kreklingmotiv.

Sjal

Sjalet er i blått ullsoff med sydde frynser i kunstsilke, og blomsterbroderi som på stakken. I tillegg er fuglen terne brodert på ryggen. Sjalet festes til smekka med to nåler.

Hodeplagg

Det er lagd ei blå lue med knyteband under haka. Alternativt brukes et blått hårband med røsslyngbroderi.

Ytterplagg

Det er lagd både kep og jakke til bunaden. Kepen er mørkeblå, og jakka er i samme grå ullstoff som stakken. Den er innsvingt og går ned på hoftene.

Strømper

Produsentene anbefaler mørkeblå strømper.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden, i to ulike mønstre. Det ene kalles Havblikk og det andre Gokstad. Den første varianten er utarbeidet av Juhls sølvsmie i Kautokeino og den andre av Møller i Trondheim. Begge er lagd i samarbeid med produsentene av Kystdrakten. Gokstad-serien har mønster som er inspirert av motiver fra vikingtida, og er støpt og oksidert, mens Havblikk er i blankt sølv. Det er lagd flere typer nåler samt beltespenne, mansjettknapper og knapper.

Draktdeler, mann

Trøye

Trøya er blå og har broderi av en terne på ryggen. Den har en liten ståkrage og nedbrettede slag. På framstykkene er det brodert røsslyngmotiv.

Bukse

Buksa er ei langbukse med seler, og lages i grått ullstoff. Nederst har buksa splitt og knapper.

Vest

Det er lagd blå vest i samme ullstoff som sjalet til kvinnebunaden, med de samme broderiene.

Skjorte

Det brukes samme type bomullsskjorte som til kvinnebunaden, med kreklingmønster brodert på linningene.

Hodeplagg

Svart lue med blank skjerm, en såkalt kaskett.

Metall

En bruker deler av samme sølv som til kvinnebunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg