østersurt

Modne østersurtblomster er blå, men knoppene er rosa.

Artikkelstart

Østersurt er en plante i rubladfamilien. Den er en flerårig urt som finnes i strandkanten langs kysten gjennom mye av Norge. Dette er nedliggende, saftfulle og blågrønne planter med blå blomster.

Faktaboks

Etymologi

Etter den tyske botanikeren F. C. Mertens (1764-1831) og fra latin, maritimus - som vokser ved havet.

Vitenskapelig navn
Mertensia maritima
Beskrevet av
(L.) Gray

Utseende

Østersurt har en kraftig pælerot. Plantene kan bli opptil en meter lange, men siden de er nedliggende, når de sjelden over ti centimeters høyde. Hver plante har flere stengler ,slik at store eksemplarer kan danne rosetter på over en meter i diameter. Stenglene har tett med ovale blader som smalner mot basis. De øverste bladene mangler bladstilk, men bladene lenger ned har korte bladstilker. Uvanlig nok for en plante i rubladfamilien er østersurt helt uten hår.

Blomstene sitter i ganske tette kvaster i enden av stenglene. Blomsterkronene har et om lag fem millimeter langt rør som ender i en liten krukkeforma krage. Blomstene er rosa i starten av blomstringa, men blir raskt blå. De fem begerflikene deler begeret om lag helt ned. Fruktene er delt i fire ganske store smånøtter som flyter, og østersurt spres derfor med havet.

Utbredelse

Østersurt er en strandplante som hovedsakelig finnes på stein-, grus- og sandstrand, men som også kan finnes på tangvoller. Østersurt er en meget vanlig plante på havstrender fra grensa mot Russland sørover til Trondheimsfjorden. Lenger sør i Norge er forekomstene mer spredt, men den finnes hele veien til grensa mot Sverige. Det er også funn av østersurt i indre strøk av noen av vestlandsfjordene, som Romsdalsfjorden og Sognefjorden.

Østersurt finnes langs strender i hele det nordlige Atlanterhavet.

Navn

Det norske navnet kommer av at bladene skal smake som østers.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

østersurt
Mertensia maritima
Tidligere vitenskaplig navn
Stenhammaria maritima (L.) Rchb., Hippoglossum maritimum (L.) Hartm., Pulmonaria maritima L.
Artsdatabanken-ID
101014
GBIF-ID
5341246

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg