Veronica officinalis

Legeveronika har klaser med småblomster. Mariager, Jylland, Danmark

Legeveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene har krypende stengel med motsatte blader og en oppstigende klase med små, blå blomster i enden. Legeveronika finnes over hele landet. Som navnet indikerer har den vært tillagt legende virkning på en rekke plager.

Faktaboks

Etymologi
officinalis, fra latin, "som hører officina til", det vil si lagerrommet for medisiner i et kloster.
Vitenskapelig navn
Veronica officinalis
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Veronica officinalis

Legeveronika med to blomsterklaser fra bladhjørnene. Thy, Danmark

Legeveronika har krypende stengler som kan bli tretti centimeter lange og er håra rundt hele. Også de parvis motstående bladene er håra. Bladene er ovale med grovt tanna bladkant. Blomstene sitter i klaser, parvis i bladhjørnene, men ofte er det kun én og den virker endestilt på stengelen fordi den trenger til side det korte toppskuddet.

Blomstene er fem til ni millimeter i diameter og blå med mørkere striper. Grunnfargen varierer fra lyseblå, nesten hvit til mørk blåfiolett. Det er to pollenbærere og griffelen ender i et lite, kuleforma arr. Fruktene hos legeveronika er hjerteforma kapsler.

Utbredelse

Legeveronika vokser i skog, eng, beitemark, plener og veikanter over hele landet til opp mot skoggrensa.

Verdensutbredelsen er Europa og Kaukasus.

Kulturhistorie

Legeveronika er et litterært navn, men det har vært velkjent blant folk flest. Navnet kommer av at plantene tidligere ble brukt i behandling av ulike sykdommer. Det norsk navnet er trolig laget fra det systematiske navnet som Linné ga på grunn av bruk i datidas medisin.

Noen få andre navn er kjent på arten. Blant annet flismegras eller frismegras på grunn av bruken i omslag for behandling av byller og verkesår (flismekuler). Navnet tegras henspiller på bruken som teerstatning. Noen få steder har det danske navnet, ærenpris, vært i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

legeveronika
Veronica officinalis
Artsdatabanken-ID
102563
GBIF-ID
3172049

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg