Faktaboks

Administrasjonssenter
Rørvik
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
4578 (2019)
Landareal
311 km²
Høyeste fjell
Vattafjellet (173 moh.)
Innbyggernavn
viknværing, viknaværing
Kommunenummer
5050 (fram til 2020)

Kommunevåpenet til Vikna hadde tre sølv laksefisker som danner en sirkel mot en blå bakgrunn.

Beliggenhetskart for tidligere Vikna kommune i Trøndelag

/Store norske leksikon ※.

Vikna var en kommune i Trøndelag. Den ble slått sammen med Nærøy i 2020 og ble en del av Nærøysund kommune. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform. Ved sammenslåingen hadde Vikna kommune ca. 4578 innbyggere og dekket et landareal på 311 km².

Geografi

Vikna ligger helt ytterst på Namdalskysten, nord for den brede, åpne fjorden Folda. Det meste av den tidligere kommunens landareal utgjøres av de tre store øyene Inner-Vikna, Mellom-Vikna og Ytter-Vikna, med et mylder av mindre øyer, holmer og skjær utenfor. Vikna har vært egen kommune siden utskillelsen fra Nærøy herred i 1869. Kommunens administrasjonssenter var Rørvik, som ligger på Inner-Vikna ved Nærøysundet. Rørvik er i dag Nærøysund kommunes største tettsted med blant annet videregående skole og flyplassen Rørvik lufthavn, Ryum.

De tre største øyene samt Lauvøya er bundet sammen med bruer, mens Nærøysundbrua knytter Vikna til fastlandet.

Navn

Navnet Vikna kommer av norrønt vikn, 'vik', et gammelt øynavn som passer godt på de gjennomskårede øyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kristin Vigander

Hei - i denne artikkelen står det at Jåblom er Viknas kommuneblomst. På andre oversikter over kommuneblomster finner jeg at det er strandnellik (fjørekoll) som er Viknas kommuneblomst. Hva er riktig ? Kan det tenkes at jåblom tidligere har vært kommuneblomst, men at de har byttet den ut ?

skrev Knut A. Rosvold

Hei, denne feilen må jeg nok ta på min egen kappe. Kommuneblomsten har nok hele tiden vært fjærekoll (eller strandnellik). Jåblom er kommuneblomst for Aremark i Østfold.Takk for tilbakemeldingen!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg