Rosenrot. Sedum roseum.
Rosenrot. Sedum roseum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Rosenrot er en flerårig art i bergknappfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhodiola rosea
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea, rosenrot. Foto fra: Padjelanta nationalpark, Sverige

Rosenrot er en mellom 5–30 centimeter høy urt. Den er en tykkbladet og saftfull. Plantene er særbu, det vil si at de har egne hann- og hunnplanter. Hannplanten har gule pollenbærere, mens hunnplanten får mørkerøde belgkapsler i endestilt halvskjerm. Jordstengelen er tykk, gul innvendig og lukter som tørre rosenblad.

Utbredelse

Rosenrot er vanlig i fjellet, og vokser på Galdhøpiggen opp til 2280 meter over havet. På Sørlandet og Vestlandet går den ned i lavlandet helt ut i skjærgården.

Bruk

Når den blir plantet på torvtak, er det fordi den – ifølge folketradisjonen – skal verne mot lynnedslag. Det er trolig denne planten sagaen sikter til i sin beretning om Inga Fra Varteigs jernbyrd i Bergen i år 1218, da hun ble rådet til å gni hendene med saften av en plante som vokste på ethvert hustak i Bergen. Rosenrot har vært brukt i folkemedisinen og til hodevask for å få pent hår.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rosenrot
Rhodiola rosea
Tidligere vitenskapelig navn
Sedum arcticum (Boriss.) Rønning, Sedum rhodiola DC., Sedum rosea (L.) Scop., Sedum rosea arcticum (Boriss.) Engelskjøn & H.J.Schweitzer, Sedum rosea rosea, Sedum rosea arctica (Boriss.) Engelskjøn & H.J.Schweitzer, Rhodiola arctica Boriss., Rhodiola rosea rosea, Rhodiola rosea arctica (Boriss.) Á.Löve & D.Löve. Sedum roseum
Artsdatabanken-ID
103593
GBIF-ID
2985688

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg