rosenrot

Rosenrot. Sedum roseum.
Rosenrot. Sedum roseum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Rosenrot

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rosenrot er en flerårig art i bergknappfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Sedum roseum Tidligere:
Vitenskapelig navn
Rhodiola rosea
Beskrevet av
Carl von Linné

Den blir 5–30 centimeter høy og er en tykkbladet, saftfull plante. Hannplanten har gule pollenbærere, mens hunnplanten får til slutt mørkerøde belgkapsler i endestilt halvskjerm. Jordstengelen er tykk, gul innvendig og lukter som tørre rosenblad. Den har vært brukt i folkemedisinen og til hodevask for å få pent hår.

Rosenrot er vanlig i fjellet, og vokser på Galdhøpiggen opp til 2280 meter over havet. På Sørlandet og Vestlandet går den ned i lavlandet helt ut i skjærgården.

Når den blir plantet på torvtak, er det fordi den – ifølge folketradisjonen – skal verne mot lynnedslag. Det er trolig denne planten sagaen sikter til i sin beretning om Inga Fra Varteigs jernbyrd i Bergen i år 1218, da hun ble rådet til å gni hendene med saften av en plante som vokste på ethvert hustak i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rosenrot
Rhodiola rosea
Tidligere vitenskapelig navn
Sedum arcticum (Boriss.) Rønning, Sedum rhodiola DC., Sedum rosea (L.) Scop., Sedum rosea arcticum (Boriss.) Engelskjøn & H.J.Schweitzer, Sedum rosea rosea, Sedum rosea arctica (Boriss.) Engelskjøn & H.J.Schweitzer, Rhodiola arctica Boriss., Rhodiola rosea rosea, Rhodiola rosea arctica (Boriss.) Á.Löve & D.Löve
Artsdatabanken-ID
103593
GBIF-ID
2985688

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg