Canada er i forhold til folketallet en stor produsent av elektrisk energi og en betydelig del av produksjonen eksporteres årlig til USA. I 2012 var kraftproduksjonen 646 TWh hvorav netto eksport til USA var 47 TWh. Kraftproduksjonen domineres av vannkraft som sto for 59 % (380 TWh), mens kjernekraft utgjorde 15 % (96,4 TWh). Den øvrige kraftproduksjonen var basert på kull (12 %) og naturgass (9,6 %). Elektrisitetsforbruket per innbygger er cirka 15 000 kWh/år, som er en av de høyeste i verden.

Canada har utviklet sin egen type kjernereaktor basert på forskning som startet allerede i 1944. Da valgte man å utvikle en kjernereaktor basert bruk av tungtvann som moderator. En forsøksreaktor kom i drift allerede i 1947 i provinsen Ontario. I et samarbeid mellom statlige myndigheter og kanadisk industri ble Candu-reaktoren utviklet på 1950-tallet. De første prototypene kom i drift på 1960-tallet, mens den første kommersielle reaktoren startet produksjonen i 1971. I dag har Canada 19 kommersielle reaktorer i drift med samlet kapasitet på 13 500 MWe. Bortsett fra ett kraftverk som ligger i New Brunswick ligger samtlige reaktorer i provinsen Ontario. Alle reaktorene er av typen Candu.

Kjernekraftverk i Canada
Reaktorer Ytelse
 antall [MWe]
Pickering     6  3 094
Bruce     8  6 300
Darlington     4  3 524
Point Lepreau     1     635
SUM   19 13 553

Kjernekraftindustrien i Canada er betydelig og engasjerer mer enn 21 000 mennesker. Industrien generer også en rekke indirekte arbeidsplasser som følge av oppdrag til næringslivet. Candu-reaktoren har blitt en betydelig eksportartikkel og er nå installert i 7 land: Sør-Korea (4), Romania(2), India (2), Pakistan (1), Argentina (1) og Kina (2).

Flere nye reaktorer er planlagt i Canada; to i Ontario, en i New Brunswick, og en, eventuelt flere mindre, reaktorer i Alberta. Særlig i Alberta er det stor interesse for å etablere en pålitelig energikilde med lave karbonutslipp som kan sørge for produksjon av damp og elektrisitet som brukes til utvinning av oljesand i provinsen. Disse planene er imidlertid stilt i bero, blant annet som følge av den betydelige motstanden mot kjernekraft som nå eksisterer i den kanadiske opinionen.

Canada er også kjent for å ha rike urankilder og var lenge verdens største produsent av uran - en posisjon som nå er overtatt av Kasakhstan. Kjente reserver er på 469 000 tonn uran, som utgjør 9 % av det som er påvist i verden. Utvinning av uran startet allerede i 1942, opprinnelig for militære formål, men er nå blitt den viktigste eksportartikkel av mineraler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.