John Pritchard

Faktaboks

John Pritchard
egentlig Stanley Frederick Pritchard
Uttale
prˈitʃəd
Født
5. februar 1921, London, Storbritannia
Død
5. desember 1989, Daly City, California, USA

John Pritchard var en britisk (engelsk) dirigent og en av de betydeligste i sin generasjon. Pritchard gjestet ved ledende orkestre. Han ble særlig berømt som operadirigent, blant annet ved festspillene i Glyndebourne og ikke minst med operaer av Wolfgang Amadeus Mozart.

Bakgrunn og utdannelse

Pritchard ble født i Walthamstow, som er en del av London. Faren var fiolinist i London Symfoniorkester. Pritchard fikk studere fiolin, piano og direksjon i Italia.

Pritchard var militærnekter under andre verdenskrig og ble 1943–1951 sjefdirigent for Derby String Orchestra, et amatørensemble med noen profesjonelle musikere.

Karriere

I 1947 ble Pritchard engasjert som assistent ved festspillene i Glyndebourne. Her ble han en av de ledende krefter og beholdt en tilknytning gjennom det meste av karrieren. Han ble kormester i 1949 og dirigerte fra 1951. Han ledet gjestespill ved Festivalen i Edinburgh med Idomeneo av Wolfgang Amadeus Mozart i 1953 og Ariadne på Naxos av Richard Strauss i 1954.

I 1963 ble han med i den kunsteriske ledelsen i Glyndebourne. Han var førstedirigent fra 1968 og musikksjef 1969–1978. Han utmerket seg med en rekke Mozart-oppsetninger. Blant de ledende solistene i denne tiden var den norske barytonen Knut Skram.

I 1951 gjorde han sin dirigentdebut ved Covent Garden-operaen i London. Han overtok for en indisponert Ernest Ansermet ved en konsert med Royal Philharmonic Orchestra ved Festivalen i Edinburgh i 1952. Dette førte til at han ble gjestedirigent ved Wiener Staatsoper 1952–1953 og ved Wiener Symphoniker 1953–1955.

Pritchard dirigerte Royal Liverpool Philharmonic Orchestra fra 1957. Her etablerte han konsertserien Musica Viva med samtidsmusikk. I 1962 ledet han London Filharmoniske Orkester på turné i India og Australia (sammen med Malcolm Sargent). Han ble sjefdirigent her 1962–1966 og engasjerte orkesteret som festspillorkester i Glyndebourne.

Pritchard var musikksjef i to sesonger 1966–1968 ved operaen i Marseille, men var siden i flere år frilans dirigent med gjesteoppdrag ved en rekke ledende orkestre, blant annet i Berlin og Dresden foruten Storbritannia. Han ledet forestillinger ved Festspillene i Salzburg og ved operaene i Köln, Brussel og San Francisco.

Pritchard ledet London Filharmoniske Orkester i gjestespill i Kina i 1973, det første gjestespillet her av et vestlig orkester. Han var sjefdirigent for BBC Symfoniorkester 1982–1989.

Innspillinger

Pritchards mest populære innspillinger er av operaer, blant annet Elskovsdrikken av Gaetano Donizetti.

Flere forestillingsopptak er tilgjengelig. Her bør særlig nevnes Figaros bryllup av Wolfgang Amadeus Mozart fra Glyndebourne i 1972 med Knut Skram og Ileana Cotrubas, visstnok en av verdens mest solgte opera-DVD’er.

Utmerkelser

Pritchard ble adlet til Sir i 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg