Ernest Ansermet, sveitsisk dirigent, en av de store profilene i sin generasjon, gjorde en stor innsats for komponistene i samtiden. 

Ansermet underviste en tid i matematikk ved Universitetet i Lausanne. Han debuterte som dirigent på Casino i Montreux i 1912. I 1915–1923 var han dirigent for Sergej Djagilevs berømte dansekompani Ballets Russes i Paris, og her møtte han Claude Debussy og Maurice Ravel. Senere hadde han samtaler med Igor Stravinskij, som fikk ham interessert i russisk musikk. 

I 1918 grunnla Ansermet Orchestre de la Suisse Romande, som til å begynne med bestod av drøyt 50 musikere. Han var dette orkesterets sjefdirigent og kunstneriske leder i 49 år, til han trakk seg tilbake i 1967. Orkesteret etablerte seg i både Genève og Lausanne, og turnerte ellers over hele verden. 

På repertoaret satte han atskillig musikk av nyere franske, spanske og russiske komponister, som Debussy, Ravel, Chabrier, Fauré, Falla og Stravinskij.  Ansermet fremmet også ledende komponister med sveitsisk bakgrunn, som Ernest Bloch, Arthur Honegger og Frank Martin

Ansermet komponerte også selv orkesterverker og pianostykker. Hans orkesterarrangement av Debussys Six épigraphes antique, opprinnelig for firhendig klaver, har vært mye oppført. 

Med sin dype forståelse for musikkutviklingen etter romantikken var Ansermet en fremragende tolker av samtidens musikk. De mange innspillingene han og orkesteret gjorde for plateselskapet Decca er et viktig stykke grammofon- og musikkhistorie.

I 1938 var Ansermet en av initiativtagerne til Lucerne Festival, hvor musikere fra Orchestre de la Suisse Romande var med på å danne festivalorkesteret. Ansermet gjestet ved flere av de ledende symfoniorkestrene. Han ledet Bergen Filharmoniske Orkester i Beethovens 9. symfoni ved Festspillene i Bergen i 1963.

Ansermet engasjerte seg i diskusjoner om ny musikk. Han skrev blant annet en artikkel om jazz allerede i 1918. Han var en motstander av Arnold Schönbergs idéer om tolvtoneteknikken, og skrev boken Les fondement de la musique dans la conscience humaine (1961) hvor han argumenterte mot denne metodens gyldighet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.