Jan Roar Leikvoll, norsk romanforfatter, som debuterte i 2008 med Eit vintereventyr. Gjennombruddet som forfatter kom allerede med andreboken Fiolinane, som ga Leikvoll Nynorsk Litteraturpris, Skard-stipendet, og som var nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris. Leikvoll fikk i 2013 Stig Sæterbakkens Minnepris for sitt samlede forfatterskap. I 2014 ble Leikvoll tildelt Samlagsprisen.

Leikvoll var fra Sotra ved Bergen, og utdannet seg til forfatter ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han bosatte seg i Kiev i Ukraina, der han jobbet på fulltid som forfatter.

Da Leikvoll fikk Sæterbakkens Minnepris, fremhevet juryen blant annet konsekvensen i hans forfatterskap. Alle hans fire romaner kjennetegnes av en liknende, sober, men kresen stil, med stemninger som spenner fra det svært mørke til det svært vakre, og modernistiske, anonyme univers og miljø.

Tids- og stedsmarkører er det lite av. Titler og omslag kan gi leseren forventning om noe pent, greit, kanskje trivelig. Men man blir i stedet tatt med inn i postapokalyptiske landskap og presentert for relasjoner som ikke alltid er kjennetegnet av gjensidighet og omsyn.

  • Eit vintereventyr (Roman, Samlaget, 2008)
  • Fiolinane (Roman, Samlaget, 2010)
  • Bovara (Roman, Samlaget, 2011)
  • Songfuglen (Roman, Samlaget, 2012)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.