Jan Roar Leikvoll

Faktaboks

Jan Roar Leikvoll
Født
20. juni 1974, Bergen
Død
1. august 2014
Jan Roar Leikvoll

Artikkelstart

Jan Roar Leikvoll var en norsk romanforfatter. Han debuterte i 2008 med Eit vintereventyr. Gjennombruddet som forfatter kom allerede med andreboken Fiolinane, som ga Leikvoll Nynorsk Litteraturpris og Skard-stipendet, og som var nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris. Leikvoll fikk i 2013 Stig Sæterbakkens Minnepris for sitt samlede forfatterskap. I 2014 ble Leikvoll tildelt Samlagsprisen.

Biografi

Leikvoll var fra Sotra ved Bergen, og utdannet seg til forfatter ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han bosatte seg i Kiev i Ukraina, der han jobbet på fulltid som forfatter.

Da Leikvoll fikk Sæterbakkens Minnepris, fremhevet juryen blant annet konsekvensen i hans forfatterskap. Alle hans fire romaner kjennetegnes av en liknende, sober, men kresen stil, med stemninger som spenner fra det svært mørke til det svært vakre, og modernistiske, anonyme univers og miljø.

Tids- og stedsmarkører er det lite av. Titler og omslag kan gi leseren forventning om noe pent, greit, kanskje trivelig. Men man blir i stedet tatt med inn i postapokalyptiske landskap og presentert for relasjoner som ikke alltid er kjennetegnet av gjensidighet og omsyn.

Bibliografi

  • Eit vintereventyr (Roman, Samlaget, 2008)
  • Fiolinane (Roman, Samlaget, 2010)
  • Bovara (Roman, Samlaget, 2011)
  • Songfuglen (Roman, Samlaget, 2012)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg