Nordhordland

Radøy

Radøy. Utsikt vestover mot Manger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nordhordland er den delen av Vestland fylke som ligger nord for Bergen og sør for Fensfjorden. Nordhordland prosti omfatter Nordhordlands-kommunene Modalen, Alver, Austrheim, Fedje og Masfjorden, samt Gulen og Solund kommuner i Sogn.

Nordhordland tingrettsdistrikt omfatter ikke Gulen (hører til Bergen tingrett) og Solund (hører til Fjordane tingrett), men inkluderer sammenlignet med prostiet ytterligere åtte kommuner: Askøy, Øygarden, Austevoll, Bjørnafjorden, Samnanger, Vaksdal, Osterøy og Voss. Tingrettsdistriktet omfatter etter dette langt mer enn det egentlige Nordhordland

Prostiet, unntatt Gulen og Solund, men inkludert Osterøy, en kommune som tidligere var med i Nordhordland prosti (nå i Åsane prosti), er den avgrensningen som best svarer til det som tradisjonelt regnes til Nordhordland. Dette området, som består av seks kommuner, utgjør 1969 kvadratkilometer og har 42 819 innbyggere (2020), henholdsvis 13,6 prosent av tidligere Hordaland fylkes areal og 8,1 prosent av befolkningen i Hordaland.

Natur

Landskapet er berglendt, men fjellene når ikke så høyt som i Sunnhordland. Bare Modalen og Masfjorden har topper over 1000 meter over havet, høyest er de i Modalen, nesten 1300 meter over havet (Runderabben, 1292 meter over havet). Fjordene i ytre strøk er sterkt preget av Bergensbuene og har et nordvestlig–sørøstlig løp. Kysten av Nordhordland har en velutviklet skjærgård.

Bosetning og befolkning

Bosetningen er tettest i ytre strøk. De største tettstedene i det området som er definert som Nordhordland over, er (innbyggere 2019): Knarvik (5 875), Frekhaug (3 004), Valestrandsfossen (1 303), Lindås (1 383) og Manger (1 181). I tiårsperioden 2010-2020 økte folketallet i Nordhordland med gjennomsnittlig 1,1 prosent årlig mot 0,9 prosent i Vestland fylke.

Næringsliv

Av industri merkes særlig oljeraffineriet på Mongstad i Alver. Industri er viktigste næring for Nordhordland sett under ett, men jordbruk og fiske betyr mest i flere bygder både i innlandet og ved kysten. Kraftproduksjonen i Nordhordland finner en først og fremst i Modalen og Masfjorden. I ytre strøk er det flere fiskeoppdrettsanlegg.

Kart

Nordhordland
Nordhordland
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg