Nordhordland

Radøy. Utsikt vestover mot Manger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nordhordland, den delen av Hordaland fylke som ligger nord for Bergen. Nordhordland prosti omfatter nordhordlandskommunene Modalen, Meland, Radøy, Lindås, Austrheim, Fedje og Masfjorden, samt Gulen og Solund kommuner i Sogn og Fjordane.

Nordhordland tingrettsdistrikt omfatter ikke Solund, men inkluderer sammenlignet med prostiet ytterligere 11 kommuner i Hordaland: Askøy, Øygarden, Fjell, Sund, Austevoll, Os, Samnanger, Fusa, Vaksdal, Osterøy og Voss. Tingrettsdistriktet omfatter etter dette langt mer enn det egentlige Nordhordland

Prostiet, unntatt Gulen og Solund, men inkludert Osterøy, en kommune som tidligere var med i Nordhordland prosti, er den avgrensningen som best svarer til det som tradisjonelt regnes til Nordhordland. Dette området, som består av åtte kommuner, utgjør 1969 km2 med 42 470 innbyggere (2017), henholdsvis 12,8 prosent av Hordalands areal og 8,2 prosent av befolkningen.

Landskapet er berglendt, men fjellene når ikke så høyt som i Sunnhordland. Bare Modalen og Masfjorden har topper over 1000 moh., høyest er de i Modalen, nesten 1300 moh. (Runderabben, 1292 moh.). Fjordene i ytre strøk er sterkt preget av Bergensbuene og har et nordvestlig–sørøstlig løp. Kysten av Nordhordland har en velutviklet skjærgård.

Bosetningen er tettest i ytre strøk. De største tettstedene i det området som er definert som Nordhordland over, er (innbyggere 2016): Knarvik (5 619), Frekhaug (2 645), Valestrandfossen (1 219), Lindås (1 346) og Manger (1 095). I tiårsperioden 2007-17 økte folketallet i dette området med gjennomsnittlig 1,5 prosent årlig mot 1,3 prosent i hele fylket.

Av industri merkes særlig oljeraffineriet på Mongstad i Lindås. Industri er viktigste næring for Nordhordland sett under ett, men jordbruk og fiske betyr mest i flere bygder både i innlandet og ved kysten. Kraftproduksjonen i Nordhordland finner en først og fremst i Modalen og Masfjorden. I ytre strøk er det flere fiskeoppdrettsanlegg.

Kart

Nordhordland
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg