Militærhund
Ekvipasje fra Militærpolitikompaniet i Brigade Nord.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Militærhund
Militære tjenestehunder brukes også til blant annet vakthold i internasjonale operasjoner, som her ved MINUMSA i Mali.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Militær bruk av hunder har lang tradisjon, og omfatter flere funksjoner, i flere deler av Forsvaret.

Faktaboks

Uttale
militˈærhunder

Alle forsvarsgrener bruker hunder, ikke minst til vakthold ved baser. I operasjoner er det særlig Hæren og Heimevernet som bruker militære tjenestehunder. Hunder inngår i operasjoner både hjemme og i utenlandsoppdrag.

Militærhunder eller militære tjenestehunder er hunder av forskjellige raser som er trent for ulike oppgaver innenfor militære avdelinger. Fra tidligere å ha vært brukt til vakthold og patruljering, blir hunder på grunn av sine lukteegenskaper også brukt til andre oppgaver, som å lete etter eksplosiver.

Historisk utvikling

Angrepshunder er kjent allerede fra oldtiden. For å beskytte dem mot kastevåpen og fiendens hunder fikk de rustninger, ofte med halsbånd som hadde svære pigger. Angrepshundene falt bort da ildvåpnene ble effektive. Først på slutten av 1800-tallet kom militærhunder i moderne forstand, brukt av sanitetsavdelinger i Den russisk-japanske krig.

Under første verdenskrig fantes vakthunder, meldehunder, hunder som lette opp sårede, hunder i militærpolitiet, patruljehunder, minesøkere og trekk- og transporthunder. Ved utbruddet av andre verdenskrig hadde Tyskland et stort antall spesialtrente hunder som for det meste ble brukt til bevoktning. Det samme hadde blant andre USA, de fleste som varslingshunder. Under krigen ble hunder igjen satt til å oppspore nedgravde miner.

Hunder i Forsvaret

Systematisk bruk av hunder i det norske forsvaret ble utviklet særlig etter andre verdenskrig, men hunder ble trent opp til tjeneste i sanitetsavdelinger allerede under krigen, i Sverige i 1944. I 1953 ble Forsvarets hundeskole (FHSK) opprettet, og bruken av hunder ble mer utbredt.

Hunder brukes til vakthold ved militære baser (varslingshund) og til søk etter narkotika i militærleire (narkotikahunder).

Hunder brukes til patruljering (patruljehunder), blant annet ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV), og til søk etter miner og andre eksplosiver (bombe- og minehunder). I tillegg trenes hunder til å delta i søk etter savnede personer, blant annet etter skred (lavinehunder), og omkomne (likhunder).

Forsvaret har også brukt hunder i internasjonale operasjoner, mest av alt patruljehunder i Libanon (UNIFIL), så vel som i Afghanistan (ISAF) og Mali (MINUSMA), men også i Gaza (UNEF).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg