Lavinehund, hund utdannet til, ved hjelp av luktesansen, å finne mennesker som er blitt begravd i snøskred. Sammen med hunden utdannes også hundeføreren, som gjerne er hundeeier.

Faktaboks

Uttale
lavˈinehund

Bruk

En fullt utdannet lavinehund er det mest effektive hjelpemiddelet ved ettersøking i snøskred. Utfordringen er å få hunden frem til rasstedet i rett tid. For at en skal få hundene raskt inn til rasstedet må hundene fraktes i helikopter og på snøscooter. Dette er også del av treningen til lavinehundene.

Når en lavinehund har funnet en person i snøen signaliserer den dette ved å grave i snøen eller å bjeffe. Hundefører skal passe på å lede hunden slik at den dekker hele rasområdet.

Trening

I Norge skjer utdannelsen i regi av Norske redningshunder, som autoriserer 3 grader av lavinehunder, gradene C, B og A; sistnevnte er mest avansert, og full utdannelse tar gjerne tre år. Også politiets hunder får trening i å søke i snøskred.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg