Faktaboks

Henriette Bie Lorentzen

født Anna Henriette Wegner Haagaas

Født
18. juli 1911, Oslo
Død
23. august 2001, Oslo
Virke
Motstandskvinne, redaktør og lektor
Familie

Foreldre: Lektor Theodor Christian Petersen Haagaas (1873–1961) og Henriette Wegner Paus (1879–1942).

Gift 24.9.1938 med lektor Øyvind Bie Lorentzen (20.7.1905–1984), sønn av ingeniør Hans Bie Lorentzen (1877–1928) og Mathilde Pedersen (1872–1967). Kusine til Henrik Groth (1903–1983).

Henriette Haagaas (Henriette Bie Lorentzen)
Henriette Haagaas (Henriette Bie Lorentzen)
Av /𝒲.

Henriette Bie Lorentzen var en norsk motstandskvinne og redaktør. Hun var lærer ved Nansenskolen i årene 1938–1940. Under andre verdenskrig kom hun inn i illegalt arbeidSørlandet, ble arrestert i 1943 og satt fra 1944 i konsentrasjonsleiren Ravensbrück.

I årene 1945–1955 var hun redaktør av tidsskriftet Kvinnen og Tiden, og ble senere lektor. Lorentzen var aktiv i Norsk kvinnesaksforening, og igangsatte en rekke kvinnesaksrelaterte studiesirkler og kurs.

Hun forble en kjempende humanist hele sitt liv, med tro på at kunnskap adler mennesket og fremmer toleranse og fred. Sine humanistiske idealer fikk hun prøvd i tysk fangenskap under krigen og senere praktisert som redaktør, lærer og foredragsholder.

Bakgrunn

Blått skilt til minne om Henriette Bie Lorentzen, Riddervolds gate gate 9 (Frogner, Oslo)

Hun vokste opp i Oslo og tok i 1930 examen artiumFrogner skole, hvor hennes far var lektor i matematikk. Selv valgte hun filologi og ble i 1937 magister i litteraturhistorie, med tysk og filosofiens historie som støttefag. Hun arbeidet deretter sammen med Kristian Schjelderup og Anders Platou Wyller for å etablere et norsk humanistisk akademi, og ble sekretær og lærer ved Nansenskolen fra opprettelsen våren 1938. Samtidig var hun redaksjonssekretær for skolens tidsskrift, Fritt Ord.

Andre verdenskrig

Tavle med navene til flere av de norske fangene i konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland, Henriette Bie Lorentzen er nummer 10 fra toppen

Da andre verdenskrig kom, rekvirerte den tyske okkupasjonsmakten Nansenskolens lokaler, og Fritt Ord ble nedlagt. Lorentzen ble arbeidsløs og flyttet med sin mann til Kristiansand, hvor han begynte som lektor. Der deltok begge i motstandskampen. Ekteparets illegale innsats omfattet flyktningarbeid, kurérvirksomhet, spredning av illegale aviser og annen holdningsskapende virksomhet.

Fengslet og torturert

Selv hevdet Lorentzen at ektemannen var mer aktiv i motstandskampen enn hun, og at hennes rolle var å være «budbringer». Som småbarnsmor og gravid regnet hun derfor med å gå fri for arrestasjon da mannen måtte rømme sommeren 1943. Men noen dager senere ble hun anholdt, fengslet og torturert. Fra Kristiansand ble hun sendt til Oslo og Grini, og 4. april 1944 ble hun sendt som Nacht und Nebel-fange til kvinneleiren Ravensbrück i Tyskland. Drøye to måneder før hadde hun i fangenskap født en datter.

Det som gjør Henriette Bie Lorentzens krigshistorie spesiell, er nettopp omstendighetene knyttet til hennes svangerskap og fødsel. Før henne var gravide kvinner ikke blitt torturert i Norge. Barnet ble født i påsyn av to tyske soldater, og den nyfødte ble straks tatt fra henne. Men takket være den østerrikske fødselslegen ble barnet ikke sendt videre til Tyskland, men overlatt til hennes familie i Oslo. Hun rakk så vidt å se søsteren bære barnet vekk før hun ble brakt tilbake til cellen.

Etter krigen

I fangenskapet planla Lorentzen å gi ut et tidsskrift for kvinner om hun overlevde. Planen ble realiserte allerede 1945. «Vi vil skape en kvinnelig folkefront mot fordom og uvitenhet, sløvhet og lunkenhet, for fred, frihet og fremskritt,» heter det programatisk i første nummer av Kvinnen og Tiden. Tidsskriftet laget og redigerte hun sammen med Kirsten Hansteen, som var kommunist. Dette brakte Kvinnen og Tiden i vansker under den kalde krigen, til tross for at tidsskriftet var partipolitisk nøytralt. De to redaktørene maktet imidlertid å holde tidsskriftet flytende til 1955 og gjorde Kvinnen og Tiden til et vidtfavnende opplysningsorgan og et kampskrift for kvinnesak og fredsarbeid.

Med Kvinnen og Tiden skrev Lorentzen seg inn i norsk historie. Da tidsskriftet gikk inn etter 9 års drift, var hun uten fast arbeid. Men hun fortsatte med foredragsvirksomhet og studiesirkler i tidsskriftets ånd. Fra 1960 til 1978 var hun også lektor ved Statens kvinnelige industriskole (fra 1974 Statens lærerskole i forming, nå en del av OsloMet). Der underviste hun i norsk og drama.

Et humanistisk fundert samfunnsengasjement var drivkraften i Lorentzens liv. Krigen lærte henne at uvitenhet åpner for fremmedhat og rasisme, og styrket hennes tro på kunnskap som våpen i fredens tjeneste. Ytringsfrihet, toleranse og respekt for menneskeverd var idealer hun kjempet for hele sitt yrkesaktive liv og i eldre år gjennom Amnesty Norge og Bestemødre mot atomvåpen på Stortingsplassen. I 1995 fikk hun St. Hallvard-medaljen for sitt opplysningsarbeid om kvinner og fred.

Utgivelser

 • Hver av oss kan gi sin skjerv til lyset, i Andreas Skartveit (red): Vi valgte det vi ikke kjente. Krigsdeltakere om dengang og nå, 1995
 • redaksjonelle artikler fra Kvinnen og Tiden, 1945–1955

Fjernsynsprogram

 • Slik eg opplevde det: Henriette B. Lorentzen fortel, i serien Eit nytt kvinneliv, NRK 20.12.2000

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Børsum, Lise: Fange i Ravensbrück, 1946
 • nekrolog i Aftenposten 30.8.2001
 • NFoR, 2. utgave 1950
 • Norsk krigsleksikon, 1995
 • Ottosen, Kristian: Kvinneleiren, 1991
 • Rogstad, Sofie: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)
 • Seiness, Cecilie N.: Livsmot, 2001
 • Skartveit, Andreas (red): Vi valgte det vi ikke kjente. Krigsdeltakere om dengang og nå, 1995
 • Studenterne 1930, 1955

Faktaboks

Henriette Bie Lorentzen
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000002816890

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg