Illegalt arbeid er en betegnelse på motstandsarbeid, og er særlig brukt om arbeid/virksomhet rettet mot den tyske okkupasjonsmakten i Norge i årene 1940–1945.

Etter hvert som det allerede tidlig i okkupasjonen ble klart at den tyske okkupasjonsmakten ikke var mulig å motarbeide eller kompromisse med gjennom åpne kanaler som protestskriv, demonstrasjoner og så videre, fikk stadig mer av motstandsarbeidet en skjult, eller «illegal», karakter. Både sivil og militær motstandsvirksomhet måtte foregå i det skjulte, og mange motstandsmenn og -kvinner bedrev denne virksomheten under dekke av å ha en annen og «legal» stilling i det daglige.

For å motarbeide dette motstandsarbeidet benyttet det tyske sikkerhetspolitiet infiltrasjon og overvåkning, og mange motstandsgrupper ble avslørt og medlemmene arrestert som følge av at norske angivere hadde utgitt seg for å være motstandsfolk involvert i illegalt arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg