Harrisburg – by i USA, Pennsylvania

Hovedstad i Pennsylvania, ligger ved østbredden av Susquehanna i Daphin County, 145 km vest for Philadelphia; ca. 49 000 innbyggere. (est. 2015). Danner midtpunkt i en større byregion Harrisburg–York–Lebanon (Combined Statistical Area) med ca. 1 247 000 innbyggere. (est. 2015). Harrisburg er et trafikknutepunkt, og har betydelig industri, bl.a. produksjon av stål (i forstaden Steelton), maskiner, sko, tekstiler og elektronisk utstyr. Store militære installasjoner, bl.a. arsenaler for den amerikanske hær og marine.

Universitet og flere andre høyere læresteder. Storslått kapitol med en 84 m høy kuppel, bygd 1906 etter modell av Peterskirken i Roma.

Harrisburg ble grunnlagt i 1785 og ble delstatshovedstad i 1812. Byen vokste frem som et viktig transportsenter etter byggingen av Pennsylvania-kanalen i 1834 og Pennsylvania-jernbanens hovedlinje fra Harrisburg til Pittsburgh i 1847.

Kjernekraftverket Three Mile Island i Middletown 10 km sørøst for Harrisburg, var 1979 utsatt for en alvorlig ulykke, da radioaktiv gass lekket ut fra en av reaktorene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.