École des Beaux-Arts

École des Beaux-Arts (fullt navn: École Nationale Supérieure des Beaux-Arts) er en arkitektskole grunnlagt 1671 i Paris av Louis XIVs statsråd Jean-Baptiste Colbert med navnet Académie Royale d’Architecture.

I 1793 ble undervisningen lagt om etter den skulptørutdan­nede arkeolog Quatremère de Quincys prinsipper. Da ble skolen sammenslått med Académie Royale de Peinture et de Sculpture (grunnlagt 1648), slik at undervisningen i arkitektur, maleri og skulptur inngikk i et enhetlig system. Dette var det eneste organiserte større system for arkitektutdannelse i begynnelsen av 1800-tallet. Inntil 1935 ble det her un­der­vist i klassisk arkitektur; men også i byplanlegging basert på regelmessige gate­sys­tem med geometriske former, og akser som endte i fondmotiver.

Et­ter 1935 ble un­dervisningen lagt om etter Bauhaus-prin­­sipper. Arkitekturun­der­visningen opphørte i 1968. På 1800-tallet ble det grunnlagt arkitekturskoler i andre land etter mønster av École des Beaux-Arts i Paris, blant annet i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg