Atkomstportal fjellanlegget Høytorp fort
Inngangen til reduttens fjellanlegg gir inntrykk av en portal.
Atkomstportal fjellanlegget Høytorp fort
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Deler av garnisonsbebyggelsen sett mot nordvest. Foto utlånt
.

Høytorp fort er et tidligere befestningsanlegg i Indre Østfold kommune i Østfold.

Faktaboks

Også kjent som

Høitorp fort

Hovedanlegget ble bygget i perioden 1912–1918 og utgjorde hovedfortet i Fossumstrøket festning. Underlagt Høytorp var Trøgstad fort, et batteri på Gråkollen samt brogallerier på Fossum og Langenes. Fortet var for sin tid et meget sterkt festningsanlegg og hadde fast garnison. I tillegg fantes oppsettingskapasitet for opp mot 4000 mobiliseringsmannskaper.

Høytorp fort ble nedlagt i 1994 og overført Eidsberg kommune i 2003. Anlegget er fredet etter kulturminneloven fordi Riksantikvaren mener det i nasjonal sammenheng er et av de viktigste og best bevarte anleggene fra sin tid.

Området brukes i dag av en rekke ulike aktører, blant annet Foreningen for Høytorp fort, som driver museum i anlegget.

Anlegget

Høytorp fort ligger på toppen av høydedraget Vardåsen, cirka 1 kilometer nordøst for Mysen sentrum, og utgjorde et komplett festningsanlegg. Det dekket et areal på cirka 1000 dekar (dagens anlegg regnes til 430 dekar) og var bestykket med fire tårnkanoner i hovedfortet, et haubitsbatteri samt en rekke kanonstillinger. Dessuten fantes et infanteriforsvar med brystvern, skyttergalleri og flere dekkete stillinger for mitraljøser. Gjennom fortets operative periode ble det også reist forlegninger, kjøkkenbygg, messebygg, ulike lager/magasinbygg, garasjer med videre, i alt over 50 bygninger over og under terreng. Selve skytset ble fjernet under andre verdenskrig.

Hjertet i anlegget er det nesten 6 dekar store og spektakulære hovedfortet, redutten, i øst. Det er sprengt inn i fjell og omgitt av en dyp grav på tre sider. Hovedfortet rommet standplassene for kanonbatteriet, kommandosentral, forbindelsesganger, ammunisjonslagre, tilfluktsrom for mannskaper med videre. De innvendige arealene i hovedfortet utgjør alt i alt over 1000 kvadratmeter.

Bruk

Etableringen av fortet var en direkte følge av Karlstadforliket under unionsoppløsningen i 1905, i forbindelse med opprettelsen av Glommalinjen. Da Norge ble angrepet under andre verdenskrig i 1940 var det kamper ved anlegget og flere falne soldater. Da fortet til slutt ble overgitt, tok okkupasjonsmakten det i bruk som garnison. Etter krigen benyttet Forsvaret anlegget til øvingssenter og senere standkvarter for Transportregimentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg