mobilisering

Mobilisering, (til mobil), en fullstendig oppsetning på krigsfot av landets væpnede styrker. Foregår i Norge etter de gjeldende mobiliseringsregler for Forsvaret. Ordre om mobilisering gis i radio, i avisene og ved oppslag på offentlige steder. Før ordren kommer i radio vil alarmsignalet «Viktig melding. Lytt på radio» gis med luftvernsirene (tre lange støt tre ganger) og med kirkeklokker (ringing i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene).

Faktaboks

uttale:
mobilisˈering

I kriser hvor man ønsker å styrke landets forsvarsevne, men ikke gå til full mobilisering, kan beredskapstiltak iverksettes. Disse er planlagt for forskjellige trinn og innebærer hel eller delvis oppsetning av bestemte staber, avdelinger, fartøyer m.m. Iverksetting av beredskapstiltak skjer ved skriftlig ordre eller gjennom radio. Et angrep på Norge er ensbetydende med ordre om mobilisering og motstand med alle midler. Enhver melding om at mobilisering og motstand skal opphøre er da å betrakte som falsk (kgl. res. 10. juni 1949).

Det norske forsvarets styrke ved mobilisering er (2009) ca. 50 000. Sivilforsvarets styrke ved mobilisering er ca. 50 000, samt 20 000 i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (tidl. Industrivernet).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg