Fossumstrøket festning.
Kart som viser Fossumstrøket festning.
Fossumstrøket festning.

Fossumstrøket festning er et tidligere festningsanlegg i Østfold. Festningen bestod av flere enkeltanlegg og ble bygd spesielt til forsvar mot øst, da den hadde som hovedoppgave å sperre Glommaovergangene mellom Eidsberg og Øyeren. Fossumstrøket var tenkt som en manøverfestning til støtte for det mobile forsvaret av Glommalinjen. Festningen opererte i tilknytning til Sarpsborg-avsnittet og Oslofjord festning.

Faktaboks

Også kjent som

Fossumstrøkets festning og Fossumavnittets befestninger, ev. også Fossumavnittets festning.

Etableringen

Fossum brogalleri.
Fossum brogalleri er ett av fire anlegg som utgjorde Fossumstrøket festning. Her er galleriet – som ligger i fjellet innenfor de små gluggene som skimtes i fjellsiden midt i bildet – fotografert fra sørøst. Sørøst er også den retningen man forventet at angriperne (les: svenskene) skulle komme fra da anlegget ble bygd. Det kom til kraftige kamper ved Fossum brogalleri i april 1940. Okkupasjonsmakten angrep imidlertid ikke fra øst. De tyske troppene var allerede i Norge og angrep derfor fra vest, og det var ikke galleriet var bygd for.
Fossum brogalleri.
Av /Forsvarsbygg.

Etableringen av Fossumstrøket festning ble vedtatt i 1909. Festningen besto av de større fortene Høytorp (Mysen i tidligere Eidsberg kommune) og Trøgstad, begge med garnison, samt de mer beskjedne brogalleriene Fossum (ved gamle Fossum bru) og Langenes, begge på vestsiden av Glomma i tidligere Spydeberg kommune. Muligens kan også de forberedte feltstillingene på Gråkollbatteriet (også Spydeberg) regnes til Fossumstrøket. Ytterligere et anlegg på Torkildsrudåsen mellom Mysen og Askim var foreslått, men dette ble aldri bygd. Langenes og Gråkollen er for øvrig to av få anlegg etablert før unionsoppløsningen i 1905 i dette området som ikke ble demolert etter Karlstad-forliket, og som ble benyttet også etter selvstendigheten.

Andre verdenskrig

Som enhet var Fossumstrøket stilt i reserve før utbruddet av andre verdenskrig, og festningen var som sådan generelt til lite nytte i kampene mot okkupasjonsmakten i aprildagene 1940. Ingen av enkeltanleggene var forberedt på krigføring, men både Høytorp og Trøgstad hadde en viss bemanning. Da de også fikk i gang noen av de gamle 12 cm-kanonene, kom begge to etter hvert i strid.

Også ved Fossum brogalleri var det kamper. Her kom tyskerne fra vest, mens anlegget var bygd for angrep fra øst. Etter hard strid måtte nordmennene overgi seg, blant annet på grunn av mangel på dekningsavdelinger.

Okkupasjonsmakten overtok snart alle anleggene i Fossumstrøket festning, og Høytorp og Trøgstad ble tatt i bruk som garnison for tyske styrker. Skytset ble fjernet og gjenbrukt annet steds, og stridsanleggene ble ikke gjenreist.

Kulturminner

Høytorp fort og begge brogalleriene ble i 2004 fredet av Riksantikvaren på grunn av anleggenes store militærhistoriske betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg