Gustave Roud

Faktaboks

Gustave Roud
Uttale

ro'

Født
1897
Død
1976

Gustave Roud, sveitsisk franskspråklig forfatter. Han studerte litteratur og klassiske språk og arbeidet som lærer en kort periode, men bodde mesteparten av livet tilbaketrukkent på familiens bondegård i fjellene utenfor Lausanne. Som lyriker var Roud inspirert av fjellnaturen i Sveits, men han fikk også sterke impulser fra antikk lyrikk og fra de tyske romantiske dikterne. Særlig var han preget av den romerske dikteren Vergil og hans tanker om at harmoniene vi opplever i naturen rundt oss, vil forme vårt sinn.

Selv om Roud var godt orientert om samtidens diktning, gikk hans søken etter harmoni i en annen retning enn mot de idealene som preget hans tid. Samtidig hadde han som homofil en opplevelse av å stå utenfor fellesskapet, og han hadde også en sterk dødsbevissthet. Hans diktning var lite typisk for sin tid, men han ble likevel en mentor for mange sveitsiske lyrikere, og han fikk avgjørende betydning for utviklingen av landets diktning på 1900-tallet.

Blant Rouds mest kjente diktsamlinger kan nevnes Essai pour un paradis (1932, "Utkast for et paradis"), Air de la solitude (1945, "Ensomhetens sang") og Requiem (1967, "Dødsmesse"). Han skrev også interessante essayer om litteratur. Mange av Rouds dikt ble først utgitt etter hans død, og diktsamlingene hans er utkommet i en rekke utvidede utgaver. Han var også meget viktig som oversetter, særlig av tyskspråklig lyrikk fra romantikken og senere. En vesentlig del av hans brevveksling er blitt utgitt. Han mottok en rekke utmerkelser for sin litterære innsats.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg