Geiranger-Herdalen landskapsvernområde

Artikkelstart

Geiranger-Herdalen landskapsvernområde er et verneområde i Møre og Romsdal, opprettet 8. okt. 2004. Totalt verneområde utgjør 498 km2, derav 46 km2 sjøareal. Verneområdet ligger i Stranda og Norddal kommuner. Formålet er å ta vare på et særpreget og vakkert fjord- og fjellandskap. I området er det et rikt og variert plante- og dyreliv.

Geiranger-Herdalen har viktige kulturlandskap med fjordgårder, setermiljø og kulturminner som til sammen er en vesentlig del av landskapets egenart. Det som særpreger området, er de stupbratte fjellsidene og de mange fossene som stuper i fritt fall ned langs fjellsidene. Dette gir landskapet et sjeldent særpreg og har gjort fjorden til en turistmagnet. Hvert år besøker mange turistskip fjorden og gjort den er et av de mest besøkte turistmålene i Norge. Dette har igjen skapt forurensingsproblemer enkelte år, og for skipene er det nå innført totalt stopp for utslipp fra fossilt brensel. Det betyr at bare skip med elektrisk framdrift får tillatelse til å gå inn i fjorden.

Geiranger-Herdalen er sammen med Nærøyfjorden en del av «Vestnorske fjordlandskap», og nominert til å komme på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg