tungolje

Artikkelstart

Tungolje er en fellesbetegnelse på de restfraksjoner som blir igjen etter at råoljen har gjennomgått en raffinering. Restfraksjonene kan eventuelt destilleres ut i kokeområdet over 350 o C.

Selv om tungolje har en høy viskositet og et relativt høyt innhold av svovel, nitrogen og aromatiske forbindelser, blir den mye brukt som brensel. Nedre brennverdi er angitt til 40,6 MJ/kg.

Tungolje anses imidlertid som et lavkvalitetsprodukt. Det høye innholdet av blant annet svovel fører til at forbrenning av tungolje forurenser mer enn andre brensler. Nye regler krever at oljen avsvovles slik at svovelinnholdet nå begrenses til 1,5 prosent før det sendes ut på markedet. Tungoljens høye viskositet gjør den også lite egnet som brensel, men i industriell sammenheng blir dette problemet løst ved å varme opp oljen, hvorved viskositeten går ned.

Bruksområde

Tungolje er mye brukt som bunkerolje. I henhold til ISO-Standard 8217 skal tungolje brukt som bunkerolje maksimalt ha en densitet på 1010 kg/m 3 ved 15 o C og en maksimal kinematisk viskositet ved 50 oC på 700 mm 2/s (cSt).

Bruk av tungolje i skipsfart utgjør et miljøproblem hvis båten skulle grunnstøte eller forlise. Tungolje er mer tyktflytende (høyere viskositet) enn råolje og vil bruke lenger tid til å spre seg i vannet og lenger tid på å brytes ned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg