Nærøyfjorden landskapsvernområde

Nærøyfjorden landskapsvernområde, opprettet 8. november 2002 rundt den om lag 19 km lange Nærøyfjorden, som er en arm av Aurlandsfjorden, som igjen er en arm av Sognefjorden. Med opprettelsen av landskapsvernområdet, som utgjør 570 km2, er et av de mest spektakulære fjordområdene i verden vernet. Nærøyfjorden og områdene rundt ble i 1996 foreslått av Nordisk Ministerråd til å komme med på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Dette ble vedtatt i 2005, og Nærøyfjorden utgjør sammen med Geiranger-Herdalen landskapsvernområde i Møre og Romsdal et verneområde under Verdenarvlisten.

Området representerer et sammenhengende og kontrastfylt landskap som strekker seg fra fjorden og til fjelltopper på opptil 1700 meters høyde. Like sør for Bakka er fjorden ikke en gang 500 m bred, og avstanden mellom toppene av Bakkanosa (1398 m) og Vindegga (1295 m) på hver side av fjorden bare 3 km. Området inngår i gjennomføringen av Landsplan for nye nasjonalparker og andre større verneområder, og er det første i en rekke av norske fjordlandskap i denne planen.

Landskapsvernområdet ligger i Aurland og Vik kommuner i Sogn og Fjordane og Voss kommune i Hordaland. Fra så vel sentralt som lokalt hold håper man at vernestatusen kan føre til at enda flere turister kommer til området. Det er funnet frem til løsninger som gjør det mulig å utnytte forekomstene av bergarten anortositt som er påvist i store mengder inne i verneområdet. Utvinning vil kunne tillates gjennom underjordisk drift, og med inngang fra utsiden av verneområdet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.