Nærøyfjorden
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nærøyfjorden landskapsvernområde er et landskapsvernområde rundt den om lag 19 km lange Nærøyfjorden, som er en arm av Aurlandsfjorden, som igjen er en arm av Sognefjorden. Det ble opprettet 8. november 2002.

Området inngår i gjennomføringen av Landsplan for nye nasjonalparker og andre større verneområder, og er det første i en rekke av norske fjordlandskap i denne planen.

Med opprettelsen av landskapsvernområdet, som utgjør 570 km2, er et av de mest spektakulære fjordområdene i verden vernet. Nærøyfjorden og områdene rundt ble i 1996 foreslått av Nordisk Ministerråd å komme med på UNESCOs verdensarvliste. Dette ble vedtatt i 2005, og Nærøyfjorden utgjør sammen med Geiranger-Herdalen landskapsvernområde i Møre og Romsdal et verneområde på verdenarvlisten.

Området representerer et sammenhengende og kontrastfylt landskap som strekker seg fra fjorden til fjelltopper på opptil 1700 meters høyde. Like sør for Bakka er fjorden ikke en gang 500 meter bred, og avstanden mellom toppene av Bakkanosa (1398 moh.) og Vindegga (1295 moh.) på hver side av fjorden er bare 3 kilometer.

Landskapsvernområdet ligger i Aurland og Vik kommuner i Sogn og Fjordane og Voss kommune i Hordaland. Fra så vel sentralt som lokalt hold håper man at vernestatusen kan føre til at enda flere turister kommer til området. Bergarten anortositt, som finnes i store menger inne i verneområdet, blir utvunnet gjennom underjordisk drift, og med inngang fra utsiden av verneområdet.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg