Forsvarsdepartementet (FD) er ansvarlig for utforming og iverksetting av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. FD er også ansvarlig for å utarbeide stortingsmeldinger og hovedretningslinjer for den langsiktige utviklingen av Forsvaret, som er FDs største og viktigste underliggende etat.

Frank Bakke Jensen fra Høyre er forsvarsminister.

Departementet er inndelt i fire fagavdelinger som ledes av hver sin ekspedisjonssjef: Avdeling for personell og fellestjenester, Avdeling for sikkerhetspolitikk, Avdeling for økonomi og styring og Avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging.

Forsvarsdepartementet har fire underliggende etater: Forsvaret, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Forsvarsbygg og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

FD ble opprettet i 1884 da Armédepartementet (opprettet 1814) og Marinedepartementet (opprettet 1815) ble slått sammen. Frem til 1930 er departementet oppsatt med kun militære stillinger, og lederne for departementets to avdelinger, Hæravdelingen og Marineavdelingen, er generaler og admiraler. I 1945, ved gjenopprettelsen av departementet etter andre verdenskrig, utvides FDs avdelingsstruktur til å gjelde områder som bygg og anlegg, materiell, personell, budsjett og regnskap. I 1970 utvides avdelingsstrukturen til også å omfatte presse- og informasjonssaker og sikkerhetspolitikk.

Oversikt over statsråder i Forsvarsdepartementet finnes i tabellen over Norge – Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.