greenheart

Greenheart (Chlorocardium rodiei)

Artikkelstart

Greenheart er en treart i laurbærfamilien fra det nordlige Sør-Amerika. Veden er svært hard, sterk og motstandsdyktig og er særlig benyttet i undervannskonstruksjoner og i skipsbygging.

Faktaboks

Uttale
grˈi:nha:t
Også kjent som

Chlorocardium rodiei

Beskrivelse

Treet blir normalt 30 meter høyt og får en stamme på omkring 60 centimeter i diameter. Kjerneveden er grønnligbrun og mørkner ytterligere i luften. Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 1,05 gram/cm3 (den synker i vann). Veden er meget hard og til dels vanskelig å bearbeide, men er meget holdbar og motstandsdyktig mot pælemark og termitter.

Utbredelse

Treet vokser i lavlandsregnskog i Guyana, Surinam og Fransk Guyana.

Bruk

Greenheart er motstandsdyktig mot pælemark og benyttes derfor til kaier og andre undervannskonstruksjoner. Skrogene til polarskipene Fram og Endurance var kledd i greenheart for å hindre skader fra isen.

Krympingen er imidlertid stor, og anvendelsen vanskeliggjøres ved at større dimensjoner har en tendens til å sprekke. Treslaget basralocus (Dicorynia guianensis), som er mer stabilt, foretrekkes derfor ofte når det er behov for store dimensjoner, men basralocus er mindre resistent mot pælemark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg