Greenheart (Chlorocardium rodiei)
Greenheart (Chlorocardium rodiei)

Greenheart er en treart i laurbærfamilien fra det nordlige Sør-Amerika. Veden er svært hard, sterk og motstandsdyktig og er særlig benyttet i undervannskonstruksjoner og i skipsbygging.

Faktaboks

Uttale
grˈi:nha:t
Vitenskapelig navn
Chlorocardium rodiei
Beskrevet av
(R.H.Schomb.) Rohwer, H.G.Richt. og Henk van der Werff
Global rødlistestatus
DD – Datamangel

Beskrivelse

Treet blir normalt 30 meter høyt og får en stamme på omkring 60 centimeter i diameter. Kjerneveden er grønnligbrun og mørkner ytterligere i luften. Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 1,05 gram/cm3 (den synker i vann). Veden er meget hard og til dels vanskelig å bearbeide, men er meget holdbar og motstandsdyktig mot pælemark og termitter.

Utbredelse

Treet vokser i lavlandsregnskog i Guyana, Surinam og Fransk Guyana.

Bruk

Greenheart er motstandsdyktig mot pælemark og benyttes derfor til kaier og andre undervannskonstruksjoner. Skrogene til polarskipene Fram og Endurance var kledd i greenheart for å hindre skader fra isen.

Krympingen er imidlertid stor, og anvendelsen vanskeliggjøres ved at større dimensjoner har en tendens til å sprekke. Treslaget basralocus (Dicorynia guianensis), som er mer stabilt, foretrekkes derfor ofte når det er behov for store dimensjoner, men basralocus er mindre resistent mot pælemark.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

greenheart
Chlorocardium rodiei
GBIF-ID
4178451

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg