Esa-Pekka Salonen

Faktaboks

Esa-Pekka Salonen
Uttale
sˈalonen
Født
30. juni 1958, Helsinki, Finland

Artikkelstart

Esa-Pekka Salonen, finsk dirigent og komponist, en sentral komponist og en av sin generasjons ledende dirigenter med særlig interesse for musikk fra det 20. århundre og samtiden.

Salonen er siden 2008 sjefdirigent og kunsterisk rådgiver ved Philharmonia Orchestra i London. Han er utnevnt som sjefdirigent for San Francisco Symfoniorkester fra 2020.

Bakgrunn og utdannelse

Salonen kommer fra Helsingfors. Han studerte ved Sibelius-Akademin med valthorn som instrument og fikk sitt diplom i 1977.

Han var først og fremst interessert i å komponere, og ble elev av Einojuhani Rautavaara foruten Franco Donatoni ved Accademia Chigiana i Siena og Niccolo Castiglioni i Milano.

Dirigent

Salonen studerte direksjon med tanke på å lede oppførelser av egne verker. Han debuterte som dirigent i 1979, bare 21 år gammel, med Finlands Radios Symfoniorkester. Han dirigerte ved Biennalen for unge nordiske solister i Stockholm i 1982 og fikk mye oppmerksomhet som et ungt talent.

For å fremme samtidsmusikk etablerte han Avanti Kammerorkester i Helsingfors i 1983, sammen med dirigenten Jukka-Pekka Saraste og fløytisten Olli Pohjola.

Oslo og Bergen

Salonen var en viktig gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien i 1980-årene. Han dirigerte orkesteret første gang i februar 1983 og uroppførte da Trygve Madsens klaverkonsert med Jens Harald Bratlie som solist.

Han var fast gjestedirigent frem til 1989, ofte med verker fra det 20. århundre av komponister som Alban Berg, Igor Stravinskij, Karol Szymanovski, Fartein Valen og Arne Nordheim. Han urfremførte musikk av blant andre Lasse Thoresen og Rolf Wallin, og samarbeidet med berømte solister som Ándras Schiff, Vladimir Ashkenazy og Barbara Hendricks.

Salonen gjestet også Bergen Filharmoniske Orkester, første gang i mars 1984. I februar og mars 1985 ledet han forestillinger av operaen Wozzeck av Alban BergDen Norske Opera.

Gjennombrudd

Salonen ble lagt merke til da han på kort varsel overtok en konsert med Gustav Mahlers 3. symfoni med Philharmonia Orchestra i London i 1983. Han var første gjestedirigent her i 1985–1994.

I 1984 ble han sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester i Stockholm, den yngste sjefdirigenten i orkesterets historie, og dette ble innledningen på et godt samarbeid. Han beholdt stillingen til 1995.

Sammen med Valerij Gergiev grunnla han i 2003 Östersjöfestivalen i Karlshamn, som har et bredt repertoar fra flere sjangre og fokus på miljøspørsmål.

Los Angeles

I 1984 gjestet Salonen ved Los Angeles-filharmonien. Kontakten med musikerne her var god fra første stund, og arbeidet med dette orkesteret kom til å bli et svært viktig kapittel i hans karriere.

I 1989 ble han tilbudt en stilling som første gjestedirigent og ansvarlig for en turné i Japan. Orkestererts sjefdirigent André Previn mente at han ikke var tatt med på råd, og konflikten førte til at Previn gikk av.

Salonen ble engasjert som sjefdirigent fra 1992. Det ble en fremgangsrik periode for orkesteret. Han hadde posten til 2009. Da han gikk av, ble han utnevnt til æresdirigent.

Samtidsmusikk

Salonen har urfremført et stort antall verker med forskjellige orkestre. Blant de mange komponistene kan nevnes hans landsmenn Kaija Saariaho og Magnus Lindberg.

Salonen begynte å komponere som tenåring, men har beskrevet sine tidlige forsøk som stiløvelser. Han hadde ferdig sitt første lengre verk i 1980, en konsert for saksofon og orkester med tittelen ...auf den ersten Blick und ohne zu wissen...

De mange oppgavene som dirigent førte til at han lenge komponerte lite, men etter 2000 har han vært produktiv, i en eklektisk og variert stil. Blant orkesterverkene kan nevnes LA Variations (1996), Insomnia (2002) og Stockholm Diary (2004).

Han har fortsatt å skrive verker for solist og orkester, blant annet en klaverkonsert (2007), en fiolinkonsert (2009) og en cellokonsert (2017); sistnevnte ble skrevet for og uroppført av Yo-Yo Ma.

Salonen var huskomponist ved New York-filharmonien i 2013–2018.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg