Faktaboks

Jukka-Pekka Saraste
Uttale
sˈaraste
Født
22. april 1956, Heinola, Finland
Jukka-Pekka Saraste
Av /jukkapekkasaraste.com.

Jukka-Pekka Saraste, finsk dirigent, som er en av de ledende i sin generasjon. Saraste var sjefdirigent for Oslo-Filharmonien i 2006–2013 og ble ved avskjeden utnevnt til æresdirigent. Fra 2010 til 2019 var han sjefdirigent for WDR Sinfonieorchester Köln.

Saraste er en av grunnleggerne av LEAD!, en pedagogisk institusjon hvor unge dirigenter og orkestermusikerene lærer å kommunisere bedre og som blant annet samarbeider med Aurorafestivalen i Stockholm.

Bakgrunn og utdannelse

Jukka-Pekka Saraste kommer fra byen Heinola nord for Helsingfors. Han var et fiolintalent, og ble opptatt ved Sibelius-Akademin i Helsingfors. Her tok han eksamen i fiolin i 1978 og i dirigering i 1979.

Saraste spilte en tid fiolin i Finlands Radios Symfoniorkester. Her ble han også assistentdirigent for sjefdirigenten Leif Segerstam. I 1980 vant han en nordisk konkurranse for dirigenter i Norrköping.

Karriere

Sammen med sin tidligere medstudent Esa-Pekka Salonen etablerte han i 1983 Avanti Kammerorkester som siktet seg inn på ny musikk.

Saraste overtok som sjefdirigent for Finlands Radios Symfoniorkester etter Segerstam i 1987 og hadde stillingen til 2001. Han nedla et stor arbeid med orkesteret. I 1990 var han med og grunnla Det Finske Kammerorkesteret, som består av musikere fra de andre finske orkestrene. Her har han siden vært kunstnerisk rådgiver, og i 2000 etablerte de Ekenäs Sommerfestival.

Samtidig var han sjefdirigent for Scottish Chamber Orchestra i 1987–1991 og Toronto Symphony Orchestra i 1994–2001. I Toronto har han vært tilbake flere ganger som gjest.

Saraste har gjestet blant andre Philharmonia Orchestra, London Filharmoniske Orkester, Gewandhaus-orkesteret, Concertgebouw-orkesteret og München-filharmonien. Han var første gjestedirigent for BBC Symfoniorkester i London i 2003–2005. Han har dirigert flere uroppførelser.

Saraste gjestet Oslo-Filharmonien i 1988 og 1989. I 2006 avløste han André Previn som sjefdirigent. Det ble et vellykket samarbeid, hvor Saraste blant annet dirigerte symfonier av Gustav Mahler og Jean Sibelius. Han ble utnevnt til orkesterets første æresdirigent på avskjedskonserten i mai 2013.

Saraste overtok sjefsstillingen for kringkastingsorkesteret WDR Sinfonieorchester Köln i 2010. I 2019 avtrådte han og ble avløst av rumeneren Cristian Măcelaru.

Innspillinger

Saraste har gjort et stort antall plateinnspillinger. Han har spilt inn samtlige symfonier av Jean Sibelius og Carl Nielsen med Finlands Radios Symfoniorkester. Med WDR Sinfonieorchester Köln har han blant annet spilt inn samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven og Johannes Brahms.

Med Oslo-Filharmonien har han gjort en kritikerrost innspilling av symfoni nr. 6 av Gustav Mahler.

Bokutgivelser

  • Pekka Tarkka og Jukka-Pekka Saraste: Kapellimestari. Siltala, 2009 (på finsk)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg