Vladimir Ashkenazy

Faktaboks

Vladimir Ashkenazy

Vladimir Davidovitsj Ashkenazy

Uttale
ashkenˈazy
Født
6. juli 1937, Nizjnij Novgorod, Russland (daværende Gorkij, Sovjetunionen)

Vladimir Ashkenazy

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Vladimir Ashkenazy er en russisk pianist og dirigent. Han ble som ganske ung en verdenskjent pianist og kammermusiker og etablerte senere en karriere som dirigent for flere ledende symfoniorkestre.

I 1963 forlot Ashkenazy Russland, daværende Sovjetunionen, og bosatte seg i London med sin islandske kone. Han ble islandsk statsborger i 1972. Fra 1978 er de bosatt i Sveits.

Bakgrunn og utdannelse

Ashkenazy ble født i Nizjnij Novgorod ved elven Volga. Faren David var av jødisk familie og en kjent musiker og komponist. Moren Jevstolia Grigorievna var skuespillerinne.

Han fikk pianoundervisning fra seks års alder, begynte på musikkskole som åtteåring og fortsatte ved konservatoriet i Moskva. Hans lærere var Anaida Sumbatyan, Lev Oborin og Boris Zemliansky.

Karriere som pianist

Som ung pianist ble Ashkenazy lagt merke til i flere prestisjetunge konkurranser. Han vant, 18 år gammel, andrepris i Chopin-konkurransen i Warszawa i 1955, og deretter førstepris i Dronning Elisabeth-musikkonkurransen i Brussel i 1956.

Av stor betydning ble førsteprisen i Tsjajkovskij-konkurransen i Moskva i 1962, som han delte med den engelske pianisten John Ogdon.

Med London som base fra 1963 innledet han en internasjonal karriere som pianist. Han skaffet seg et stort repertoar, og ble en av sin generasjons mest ettertraktede pianister, både med recitals og som solist med de ledende symfoniorkestrene.

Med sin kone bosatte han seg i Reykjavik i 1968, og her var han med og etablerte Reykjavik Arts Festival i 1970. Han ble senere honorær president ved festivalen.

Ashkenazy har hatt kontrakt med det britiske plateselskapet Decca i over 50 år, og har gjort en lang rekke innspillinger. Han har spilt inn nesten alle klaververkene til Frédéric Chopin, Robert Schumann, Aleksandr Skrjabin og Sergej Rachmaninov foruten blant annet musikk av Maurice Ravel og Dmitrij Sjostakovitsj.

Han har spilt inn samtlige klaverkonserter av Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Sergej Rachmaninoff og Sergej Prokofjev, og gjort kritikerroste innspillinger av kammermusikk, blant annet med fiolinisten Itzhak Perlman og cellisten Lynn Harell.

Ashkenazy har gjestet Norge flere ganger som pianist, blant annet ved Festspillene i Bergen i 1967 og 1970, med Oslo-Filharmonien i Oslo og på turné, og ved Oslo kammermusikkfestival i 2013.

Karriere som dirigent

I 1970-årene innledet Ashkenazy en karriere som dirigent parallelt med karrieren som pianist, og fra 1990-årene har denne utgjort hoveddelen av hans virksomhet.

Han ble første gjestedirigent ved Philharmonia Orchestra i London i 1981, ledet dem på turnéer og fikk siden en honorær dirigentstiling. Han var kunstnerisk leder for Royal Philharmonic Orchestra i London 1987–1994.

Ashkenazy har vært sjefdirigent for Deutsches Symphonie-Orchester Berlin i 1996–2003, for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester i 1998–2003, for NHK Symfoniorkester i Tokyo i 2004–2007 og for Sydney Symfoniorkester i 2009–2013.

Han var musikksjef for Den europeiske unions ungdomsorkester i 2000–2015, og har regelmessig gjestet flere orkestre, blant annet Cleveland-orkesteret. Han har en honorær stilling ved Reykjavik Symfoniorkester.

Også som dirigent har han gjort plateinnspillinger, blant annet med musikk av Jean Sibelius, Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofjev og Dmitrij Sjostakovitsj.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Parrott, Jasper og Vladimir Ashkenazy: Beyond Frontiers, 1984 (norsk utgave Uten grenser, 1985), isbn 978-0689115059, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg