EISCAT

EISCAT. Antenneanlegget på Ramfjordmoen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

EISCAT. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

EISCAT, en internasjonal vitenskapelig organisasjon etablert 1975 av forskningsrådene i Finland, Frankrike, Norge, Storbritannia, Sverige og Tyskland. Senere har også Japan sluttet seg til EISCAT– samarbeidet. Det administrative hovedkvarter er i Kiruna, Sverige, mens det tekniske senter ligger på Ramfjordmoen utenfor Tromsø.

Faktaboks

EISCAT
fork. for eng. The European Incoherent Scatter Scientific Association
Også kjent som
fork. for eng. The European Incoherent Scatter Scientific Association

Målsettingen er å utforske den polare øvre atmosfære. Man benytter seg i prinsippet av radarteknikk, der man registrerer egenskapene til radiobølger reflektert fra individuelle elektrisk ladede partikler (elektroner). Signalene man får tilbake er ytterst svake, men ved å bruke meget høy sendereffekt og en teknisk avansert signalbehandling, er de likevel registrerbare. Det reflekterte signal vil gi informasjon om egenskaper som temperatur og densitet, elektriske felt og strømmer, vinder og partikkeldrift i atmosfæren. Dette vil kunne benyttes i studier i forbindelse med nordlysproblematikken, vekselvirkning mellom solvind og atmosfære, energibalansen i den øvre atmosfære og i rene plasmafysiske eksperimenter.

Teknisk er radaren bygd opp omkring to systemer. Et UHF-system (Ultra High Frequency) med frekvens 933,5 MHz, har sender på Ramfjordmoen og mottagere i Kiruna, Sodankylä i Finland, samt på Ramfjordmoen. Antennene er 32 m paraboloider. Utstrålt effekt er 2 MW. Det andre systemet opererer på frekvensen 224 MHz (VHF, Very High Frequency) og har en utstrålt effekt på 6 MW. Antennen er en parabolsk sylinderantenne med dimensjon 120 m · 40 m. Både sender og mottager er på Ramfjordmoen. Anlegget har vært i full drift siden 1983.

EISCAT-anlegget på Ramfjordmoen omfatter også et anlegg for oppvarming av ionosfæren ved HF (High Frequency) radiobølger. Dette brukes for studier av prosesser i ionosfæreplasmaet. Oppvarmingssenderen opererer på frekvenser fra 4 til 8 MHz, med en utstrålt effekt på 1200 MW.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg