EISCAT

EISCAT. Antenneanlegget på Ramfjordmoen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

EISCAT er en internasjonal vitenskapelig organisasjon som har som målsetting å utforske den polare øvre atmosfæren. EISCAT ble etablert i 1975 av forskningsrådene i Finland, Frankrike, Norge, Storbritannia, Sverige og Tyskland. Senere har også Japan blitt med i EISCAT–samarbeidet. Det administrative hovedkvarteret er i Kiruna, Sverige, mens det tekniske senteret ligger på Ramfjordmoen utenfor Tromsø.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. The European Incoherent Scatter Scientific Association

Teknikk

EISCAT bruker radarer til å sende elektromagnetiske signaler i radiobølgeområdet ut i atmosfæren. Når signalet treffer elektrisk ladede partikler (elektroner) i den øvre delen av atmosfæren kalt ionosfæren blir signalet reflektert. Det reflekterte signalet er svakt, men ved å bruke høy sendefrekvens og avansert signalbehandling er det likevel mulig å registrere. Det reflekterte signalet inneholder informasjon om egenskaper som temperatur, tetthet, elektriske felt, ionosfærestrømmer, vinder og partikkeldrift i atmosfæren. Denne informasjonen kan være viktig i studier av nordlys, vekselvirkning mellom solvinden og atmosfæren, energibalansen i den øvre atmosfæren og i rene plasmafysiske eksperimenter.

Systemer

EISCAT benytter seg av to ulike systemer. Det ene systemet benytter UHF-radarer på Svalbard og på Ramfjorden. Disse radarene sender ut elektromagnetisk stråling ved ultrahøye frekvenser som reflekteres og mottas igjen på Svalbard, på Ramfjorden og i Kiruna, Sodankylä i Finland.

Det andre systemet benytter en VHF-radar som sender ut elektromagnetisk stråling med en frekvens på 224 megahertz og en utstrålt effekt på 6 megawatt. Signalet sendes ut fra Ramfjorden og mottas igjen på ramfjorden av en parabolsk sylinderantenne med dimensjon 120 m · 40 m. Anlegget har vært i full drift siden 1983.

EISCAT-anlegget på Ramfjordmoen omfatter også et anlegg for oppvarming av ionosfæren ved høyfrekvente radiobølger. Dette brukes for å studere prosesser i ionosfæren. Oppvarmingssenderen opererer på frekvenser fra 4 til 8 megahertz, med en utstrålt effekt på 1200 megawatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg