EDRS

Det europeiske datarelé-satellittsystemet EDRS bruker laserkommunikasjon i overføringen av store datamengder for eksempel fra Sentinel-jordobservasjonssatellitter.

Artikkelstart

EDRS står for European Data Relay System, og er et system av geostasjonære datarelé-satellitter som drives av den europeiske romorganisasjonen ESA. Laserterminalen EDRS-A ble skutt opp av ILS med en Proton bærerakett fra Bajkonur 29. januar 2016. Terminalen er en del av den geostasjonære kommunikasjonssatellitten Eutelsat 9B, som over ekvator ved ni grader øst sørger for blant annet bredbåndstjenester til Tyskland, Hellas, de nordiske landene, pluss Baltikum og Ukraina. EDRS begynte å levere tjenester i slutten av 2016. Satellitt nummer to, EDRS-C, ble skutt opp 6. august 2019 fra Kouru med en Ariane 5-rakett. EDRS-C er plassert ved 31 grader øst.

Oppgave og virkemåte

Laserterminalen, utvikla av de tyske organisasjonene DLR German Space Center og TESAT-Spacecom, som blir brukt ombord i EDRS-satellittene til å ta i mot data fra LEO-satellitter.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Oppgaven til systemet er å samle inn data fra blant annet jordobservasjonssatellitter i lav jordbane (LEO). Slike satellitter har en kort omløpstid rundt jorden, på omtrent 90 minutter. Da flyr de fort over bakkestasjoner, slik at de har kort tid til å laste ned observasjonsdata. Dataoverføringskapasiteten blir en flaskehals i systemet. Via EDRS kan slike satellitter først sende observasjonsdata til en EDRS-satellitt, enten med en optisk laserlink eller over en radiolink. Deretter vil EDRS-satellitten videresende informasjonen ned til sine bakkestasjoner. Siden EDRS-satellittene er plassert i geostasjonær bane, vil en LEO-satellitt se disse satellittene gjennom en stor del av et omløp, samt at EDRS-satellittene alltid ser sine bakkestasjoner.

Laserlinken mellom LEO og GEO har en kapasitet på opp til 1,8 Gbps, radiolinken har en kapasitet på 300 Mbps. Totalt kan systemet overføre mer enn 50 terrabyte per dag mellom jordobservasjonssatellittene og bakken.

De primære brukerne er Sentinel-satellittene i Copernicusprogrammet, men EDRS kan også støtte andre satellitter, slik som Den internasjonale romstasjonen.

Organisering og operasjon

Dataoverføringssystemet, som er ESAs mest avanserte, gjennomføres som et offentlig/privat samarbeid mellom den europeiske romorganisasjonen og selskapet Airbus Defence and Space. Airbus har et overordnet ansvar for driften av EDRS, mens den tyske romorganisasjonen DLR (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt) har finansiert laserterminalen og styrer den fra sitt kontrollsenter i Oberpfaffenhofen rundt 20 kilometer fra München. Europas første optiske kommunikasjonsnettverk skal være i stand til å overføre en datamengde på hele 1,8 gigabits per sekund i nær sann tid.

Styringen av vertsatellitten Eutelsat 9B og dens kommunikasjonsfunksjoner ligger hos operatørselskapet Eutelsat S.A.

En tredje satellitt, EDRS-D, er planlagt plassert over Asia/Stillehavsområdet rundt 2024, og vil medvirke til å doble systemets dekning.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg