EDRS

Det europeiske datarelé-satellittsystemet EDRS bruker laserkommunikasjon i overføringen av store datamengder for eksempel fra Sentinel-jordobservasjonssatellitter. 
.
Lisens: public domain

EDRS står for European Data Relay System, og er et system av datarelé-satellitter som drives av den europeiske romorganisasjonen ESA. Laserterminalen EDRS-A ble skutt opp av ILS med en Proton bærerakett fra Bajkonur 29. januar 2016. Terminalen er en del av den geostasjonære kommunikasjonssatellitten Eutelsat 9B, som på plass over ekvator ved ni grader øst skal sørge for blant annet bredbåndstjenester til Tyskland, Hellas, de nordiske landene, pluss Baltikum og Ukraina. EDRS begynte å levere tjenester i slutten av 2016.

Dataoverføringssystemet, som er ESAs mest avanserte, gjennomføres som et offentlig/privat samarbeid mellom den europeiske romorganisasjonen og selskapet Airbus Defence and Space. Airbus har et overordnet ansvar for driften av EDRS, mens den tyske romorganisasjonen DLR (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt) har finansiert laserterminalen og styrer den fra sitt kontrollsenter i Oberphaffenhofen rundt 20 kilometer fra München. Europas første optiske kommunikasjonsnettverk skal være i stand til å overføre en datamengde på hele 1,8 gigabits per sekund i nær sann tid.

Styringen av vertsatellitten Eutelsat 9B og dens kommunikasjonsfunksjoner ligger hos operatørselskapet Eutelsat S.A.

Etter prøver er det meningen å starte rutineoverføring av store datamengder fra de første Sentinel jordobservasjonssatellittene i EUs Copernicus-program til brukerne i løpet av sommeren 2016. Dataoverføring for Den internasjonale romstasjonens vedkommende skal starte i 2018.

Rombasert dataterminal nummer to, EDRS-C, skal slutte seg til systemet over Europa. En tredje satellitt, over Asia/Stillehavsområdet i 2020, vil doble systemets dekning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg